Miljøråd: Dansk dukserolle er dum og dyr

Danmark har så høje ambitioner på klimaets vegne, at det svækker konkurrenceevnen og giver forbrugerne højere elpriser. Det konkluderer Det Miljøøkonomiske Råd.

Det Miljøøkonomiske Råd anbefaler bl.a. at genoverveje de kommende havmølleparker Horns Rev 3 og Kriegers Flak. Her snurrer en Siemens-møller under opførelsen af den seneste danske havmøllepark ud for Anholt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks klimaambitioner skader landet. Sådan lyder den kontante udmelding fra Det Miljøøkonomiske Råd.

I sin årlige rapport konkluderer rådet, at Danmarks ambitioner om at være så grøn og klimavenlig som muligt både går ud over konkurrenceevnen og beskæftigelsen - og samtidig reducerer de velstanden og giver forbrugerne højere elpriser.

Det Miljøøkonomiske Råd hæfter sig ved, at Danmark har valgt at føre en politik, der er »mere ambitiøs«, end vi har forpligtet os til over for EU. Og ifølge rådet er en del af problemet i den forbindelse, at Danmarks dukserolle ikke kommer klimaet til gode.

»Dansk enegang kan ikke anbefales, men sker dette alligevel, bør særlige danske indsatser fokusere på den ikke-kvoteomfattede del af økonomien,« skriver rådet.

Pointen er, at Danmarks ekstraordinære indsats ellers ikke vil reducere CO2-udledningen på europæisk plan - i stedet vil man blot flytte CO2-udledningen til andre virksomheder, som er omfattet af kvotesystemet.

Det Miljøøkonomiske Råd kommer frem til en række konkrete anbefalinger, og flere af dem ligger langt fra indholdet i energiaftalen indgået i foråret 2012 blandt alle Folketingets partier på nær Liberal Alliance. Anbefalingerne lyder blandt andet:

- Drop yderligere støtte til vedvarende energi i elproduktionen og sænk ambitionsniveauet for vedvarende energi fra 35 procent til 30 procent. Det kan spare virksomheder og forbrugere 3,5 mia. kroner i 2020 og samtidig skabe omkring 5000 job i løbet af 2-3 år.

- Genovervej havmølleparkerne Horns Rev 3 og Kriegers Flak. Støtte til havvindmøller er særligt høj i dag.

- Fjern PSO-afgiften fra elregningen og finansiér VE-støtten ved generel indkomstskat.

- Fokuser på CO2-reduktion frem for elproduktion med vedvarende energi, og læg fokus på den ikke-kvoteomfattede udledning af drivhusgas.

Rapporten får ikke overraskende en blandet modtagelse fra erhvervsliv og -organisationer. Vindmølleindustrien, der repræsenterer store selskaber som Vestas og Siemens, er stærkt kritisk.

»Det er velkendt, at Det Miljøøkonomiske Råd er kritisk overfor vedvarende energi, men jeg må sige, at de med denne rapport nu viser deres sande ansigt som en politisk bevægelse og ikke en uafhængig analytisk råd. At anbefale politiske beslutninger, der i sit indhold har virkning med tilbagevirkende kraft, er stærkt betænkeligt,« siger Vindmølleindustriens direktør Jan Hylleberg i en skriftlig kommentar.

Den liberale erhvervsorganisation Cepos bakker til gengæld op om Det Miljøøkonomiske Råds anbefalinger.

»Der er især brug for at opgive den meget differentierede støtte til bestemte teknologier og i stedet bruge ensartede afgifter og tilskud. Så kommer CO2-reduktionen og den vedvarende energi (VE) der, hvor det er billigst,« siger analysechef Otto Brøns-Petersen i en skriftlig kommentar.

Det Miljøøkonomiske Råd fremlægger sine konklusioner i dag, men allerede i sidste uge offentliggjorde Jyllands-Posten en del af konklusionerne fra den klausulerede rapport. Rådet består af de økonomiske vismænd samt en række departementschefer, repræsentanter for arbejdsmarkedets parter og erhvervs- og miljøorganisationer.