Miljøministeren ser på manglende tysk dåsepant

Danmarks ny miljøminister, Troels Lund Poulsen (V), vil kigge nærmere på det årlige salg af 400 millioner pantfrie dåser i grænsekioskerne syd for den dansk-tyske grænse, skriver Flensborg Avis torsdag.

Dåser i naturen er et stort problem Fold sammen
Læs mere
Foto: BENT MIDSTRUP
Selv om der er pant på dåser i både Danmark og Tyskland, behøver danske kunder fortsat ikke betale dåsepant, hvis dåserne eksporteres fra Tyskland. Men nu vil miljøministeren undersøge, om der kan indføres pant på de tyske dåser, der bliver købt syd for grænsen og transporteret til Danmark, eller eventuelt finde andre løsninger til fordel for naturen.

- Jeg er bekendt med problemstillingen og vil her den næste måneds tid orientere mig i sagen, siger Troels Lund Poulsen til Flensborg Avis.

Danmarks Naturfredningsforening kender alt til problematikken og har i flere år kæmpet for, at der kommer pant på de dåseøl og dåsesodavand, danskerne køber i grænsebutikkerne.

- Det er noget, vi stadig arbejder på. Dåser i naturen er et stort problem, siger Allan Andersen, der er miljømedarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

Foreningen har hvert år en indsamlingsdag, hvor naturen i Danmark bliver finkæmmet for affald.

- Sidste år på indsamlingsdagen blev der fundet 180.000 dåser i naturen, og kun de 10.000 af dem var danske, siger Allan Andersen.

Grænsekioskerne har ikke pligt til at indføre pant på dåseemballage. Delstaten Slesvig-Holsten har nemlig valgt at indføre en særordning, der betyder, at grænsekioskerne kan sælge pantfrie dåser, selv om der i resten af Tyskland skal betales pant for øl og sodavand i dåse.

- Delstaten frygter, at då¨sepant vil kunne koste op til 1400 arbejdspladser, fordi danskerne så vil undlade at købe deres øl og sodavand syd for grænsen i så stort et omfang, siger Allan Andersen.

Grænsekøbmændene har længe været opmærksomme på problematikken, og den ny formand for Grænsehandlerforeningen IGG, Erik Holm Jensen, vil meget gerne diskutere dåsepant med miljøministeren.

- Miljøministeren må meget gerne kontakte mig, for vi har flere gange forsøgt at komme med i dansk retursystem, men fået afslag hver gang, siger Erik Holm Jensen til Flensborg Avis.