Miljøminister vil hjælpe virksomheder i giftvirvar

Antallet af lovbrud i forbindelse med brug af giftstoffer indikerer ifølge den fungerende miljøminister, at der er brug for oplysning.

Foto: Claus Bech.
Læs mere
Fold sammen

Flere af de virksomheder, der producerer, sælger eller bruger produkter med de kemiske stoffer biocider, bryder loven, fordi de ikke har styr på reglerne. Det vil fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) nu hjælpe dem til at få.

»Vi har undersøgt hele markedet for hverdagsgifte i Danmark, og vi kan se, at der er et reelt problem med, at virksomheder ikke overholder reglerne,« siger Pia Olsen Dyhr, der er ministervikar for barslende Ida Auken (SF).

»De fleste ved godt, at landbrugets brug af sprøjtemidler kan skade miljøet, men når det kommer til hverdagens gifte så som håndsprit, myggespray og skadedyrsmidler, så er folks viden meget begrænset,« fortsætter Pia Olsen Dyhr.

Derfor er hun nu gået sammen med branchen for at sikre, at virksomhederne får den nødvendige viden.

Biocider er for eksempel myggespray, håndspray og algemidler, men stoffet findes også i blandt andet sko, maling, tøj og møbler og kan give allergi og udslæt på mennesker. Derudover kan biocider være giftig for plante- og dyrelivet.

Miljøministeren samler nu et panel bestående af repræsentanter fra erhvervsliv, myndigheder og organisationer. De skal ifølge en pressemeddelelse sørge for, at der bliver passet bedre på miljøet og befolkningens sundhed.

»Arbejdet i det nye panel skal give virksomhederne de bedste betingelser for at bruge godkendte produkter på den rigtige måde, og de kan samtidig blive inspireret til at udvikle bedre og mere sikre midler. Det er min ambition, at Danmark skal være bedst i EU til bæredygtig bekæmpelse af skadedyr,« siger Pia Olsen Dyhr.