Miljøbevidste Apples nye ørepropper flopper som elektronikskrot

Apple har limet sine 1.400 kroner dyre AirPods-ørepropper sammen, så det bliver dyrt at sende dem til elektronikskrot.

Disse tingester er Apples trådløse ørepropper, AirPods, som lige er kommet i handelen, men som har udsigt til at gøre livet besværligt, når de skal genbruges, selv om Apple har slået sig op på at være miljørigtig og grøn. Arkivfoto: Beck Diefenbach, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: © Beck Diefenbach / Reuters

Apples meget omtalte og omdiskuterede AirPods-ørepropper har fået endnu en plet på sit allerede noget blakkede renommé. De er nemlig konstrueret sådan, at de er ekstremt svære at genbruge som elektronikskrot, selv om netop Apple slår sig op på at være meget miljøbevidst.

Det er det amerikanske firma iFixit, der har skilt de fire gram tunge og trådløse AidPods ad - og det var ikke nemt. Ørepropperne har nemlig fået limet et lillebitte litiumbatteri ind i hver øreprop, og det er ekstremt svært - og dermed dyrt - at få fjernet, så alt materialet kan genbruges, siger Kyle Wiens, der er administrerende direktør for iFixit, til nyhedsbureauet Reuters.

»De siger i bund og grund, at dette er fremtidens hovedtelefoner. Der kunne let være en milliard af denne slags i omløb over de næste ti år,« siger Kyle Wiens.

En blodig affære at komme ind

Dertil kommer problemet med overhovedet at få splittet propperne ad.

»Det er lettere sagt end gjort, fordi Apple limer AidPods sammen. Vi prøvede at varme dem op. Lirke dem op. Sågar skære dem op, hvorved en af vores ingeniører blev skåret til blods. Mens jeg skriver dette, er en ingeniør i gang med multiværktøjet for at skille AirPod-laderen ad. Hvis han rammer batteriet, vil jeg vide det ud fra braget. Lige nu er jeg ret sikker på, at der ikke er nogen praktisk måde at åbne et par AirPods på,« skriver Kyle Wiens i sin klumme i onlinemagasinet Wired.

iFixit anslår, at Apple til dato har solgt 1,4 milliarder af de gamle iPhone- og iPod-ørepropper, som følger med i pakken, når man har købt en telefon eller en musikafspiller.

I alt er der tre litiumbatterier i en pakke med AirPods, nemlig et i hver øreprop og et i opladeren. Genbrugsstationer kan sende hovedtelefoner med ledninger til forbrænding, hvorefter de kan fjerne kobberet, der er indeni. Men litium-ion-batterierne i AirPods-propperne kan ikke gå samme vej, for det ville sætte batterierne i brand.

Manglende stik tog overskrifterne

Ørepropperne fra Apple bærer mærket, at de ikke må smides ud sammen med almindeligt affald men skal afleveres som elektronikskrot.

AirPods-ørepropperne blev fremvist i september sammen med de nye iPhone 7-telefoner, hvor Apple afskaffede det traditionelle ørepropstik, det såkaldte jackstik - angiveligt, fordi det gjorde det muligt for Apple at gøre telefonen endnu tyndere.

Men det satte samtidig det arsenal af ørepropper og hovedtelefoner, som verden er beriget med, ud af funktion, medmindre man ville affinde sig med også at skulle koble et omformerstik til telefonen, som dermed mistede noget af sin elegance.

Afskaffelsen af stikket blev da også snart det, man talte om. iPhone 7 og storebror iPhone 7 Plus kom i anden række.

Gad vide, hvor den anden er?

Dertil kom forargelsen over, at Apple tilsyneladende mente at have opfundet en ny guldgrube. De trådløse AirPods-propper koster nemlig 1.379 kroner, og mange var sikre på, at den ene lynhurtigt ville blive væk i en dametaske eller i det hele taget, så man var nødt til at købe et nyt sæt.

Apple måtte udskyde lanceringen af ørepropperne i to måneder, fordi der var behov for ekstra tests - normalt et udtryk for, at noget ikke virker, som det var tiltænkt at skulle. Og i Apple-verdenen er det noget af en bommert, især op mod den så vigtige julehandel, hvor elektronikproducenter henter op mod 30 procent af hele årets omsætning hjem.

AirPods-propperne kom først i handelen 13. december verden over.