Militærleverandør ramt af hackerangreb

USAs største leverandør til forsvaret udsat for »betydeligt« hackerangreb.

En Boeing F-22 Raptor-jet fra Lockheed Martin ses her under en opvisning. Flyfabrikken blev 21. maj ramt af et vedvarende hackerangreb. Arkivfoto: Ben Stansall, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den største leverandør til det amerikanske militær er blevet ramt af et større hackerangreb.

Det amerikanske sikkerhedsministerium bekræftede lørdag, at verdens største flyfabrik Lockheed Martin var blevet hacket, og at det amerikanske forsvarsministerium har tilbudt hjælp til at klarlægge omfanget af angrebet.

Lockheed Martin producerer jagerfly, skibe og andre større våbensystemer til det amerikanske forsvar og har nu skærpet sikkerheden og muligheden for at tilgå virksomhedens systemer udefra.

Lockheed: Angriberne blev standset

Lockheed oplyste, at angrebet, som fandt sted 21. maj, var »betydeligt og sejlivet«. Lockheed havde selv fået standset angriberne ved at lukke for fjernadgangen, straks de var kommet ind i systemet. Derfor blev ingen kunder eller kundedata kompromitteret ved angrebet, siger flyfabrikken.

Men netop leverandører til forsvaret ligger inde med følsomme oplysninger om, hvilke våben der er under udvikling, og hvilke teknologier som de amerikanske styrker allerede anvender på deres missioner i udlandet.

Forsvarsministeriet beskriver omfanget af angrebet som »minimalt« og forventer ikke, at det vil volde skade.

»Men Forsvarsministeriets politik er, at vi ikke kommenterer operationelle spørgsmål,« tilføjede oberstløjtnant April Cunningham.

USAs præsident Barack Obama blev dog informeret om angrebet.

Sikkerhedsnøgler stjålet i marts

En kilde siger til Reuters, at også andre leverandører er blevet ramt af hackerne. Disse brød ind i sikkerhedssystemer, som ellers er bygget op for at holde indtrængende ude, ved at kopiere de særlige SecurID-sikkerhedsnøgler, som EMCs RSA-sikkerhedsafdeling leverer. RSA-afdelingen blev selv hacket midt i marts, oplyste man dengang til myndighederne.

Angrebene er de seneste, der har ramt en stribe større virksomheder, heriblandt Sony og Google.

Det amerikanske forsvarsministerium Pentagon beskæftiger omkring 85.000 ansatte, som arbejder med IT-sikkerhedsspørgsmål.

Lockheed beskæftiger 126.000 ansatte og omsatte sidste år for 45,8 milliarder dollars. Flyfabrikkerne har ikke ønsket at kommentere situationen.

SecurID er en slags kodegenerator, der finder på en ny talkode hvert minut. Ud over sit sædvanlige adgangsord og kodeord skal man altså bruge den øjeblikkelige kode. Hvis kriminelle kan regne ud, hvordan disse koder bliver til, er hele systemet i fare. Da vil de kriminelle nemlig uset kunne koble sig på systemerne og stjæle oplysninger.