Milepæl: Nu triller en million elbiler rundt i Europa

Norge ligger helt i top, mens det endelig ser ud til, at der er gået hul på bylden i Danmark, der mønstrer Europas største stigning på hele 691 procent.

Hybridbilerne sælger langt bedre, efter at afgiften er faldet, men Danmark ligger stadig næstsidst i den europæiske top 15 over elbilssalget. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Salget af eldrevne biler i Danmark er begyndt at vokse, men på europæisk plan er det nu lykkedes at runde en milepæl. Over en million elbiler triller nu rundt på vejene.

Fra januar til juni er der i de - endnu - 28 EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz tilsammen solgt 195.000 elbiler. Det er en stigning på 42 procent i forhold til sidste år på samme tid, skriver det britiske dagblad The Guardian.

Med i tallene regnes fuldt elektriske biler og varevogne samt hybridbiler, som kan køre en kortere distance på batteriet, inden de må skifte over til den traditionelle benzin- eller dieselmotor.

Stigningen i elbilsalget ventes at fortsætte i resten af året, således at der omkring nytår vil være 1,35 millioner elbiler på de europæiske veje, anslår analysefirmaet EV-Volumes.

Kina kom først

Europa er dermed den anden verdensdel, som runder milepælen på en million elbiler. Kina lagde for i 2017, selv om vognparken dér er langt større. Til gengæld vil USA forventeligt først nå dertil senere i år. Her er det elbilproducenten Tesla, der trækker tallene opad.

Norge ligger helt i front på elbilmarkedet som følge af den norske regerings satsning på at få vognparken gjort eldrevet af hensyn til miljøet. 36.500 elbiler er der solgt i 1. halvår af i år. Det er en stigning på 32 procent. Tyskland nærmer sig dog nordmændene efter et salg på omkring 35.000 elbiler i januar-juni, en stigning på 52 procent.

Danmark udgør dog den ubestridt største stigning, nemlig på hele 691 procent. Udgangspunktet er dog nærmest ingenting. I januar-juni er der solgt omkring 2.500 elbiler herhjemme som følge af, at de seneste afgiftsændringer har gjort hybridbilerne langt billigere. Det placerer os næstsidst på top 15-listen, hvor vi kun overhaler Island.

Elbilsalget udgjorde kun omkring to procent af salget af biler og varevogne i Europa i 1. halvår. Til nytår ventes det at være oppe på 2,35 procent.