Mildt vejr og Black Friday tog toppen af julehandlen

Detailsalget tog et dyk i forhold til november måned, og meget tyder på, at det milde vejr og Black Friday er årsagen.

Julehandel. Travlhed og julestemning på Strøget i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

De fleste danskere vil givetvis nævne december som en af årets dyreste måneder, men alligevel faldt detailsalget i december sidste år for første gang i syv måneder. Detailsalgsindekset fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget faldt 0,8 pct. fra november til december, når man korrigerer for prisudvikling og sæsonudsving.

Om faldet skyldes de milde temperaturer, der prægede vejret op gennem efteråret og starten af vinteren, eller om det var Black Friday, som tog toppen af julesalget, vides ikke, men begge er gode bud, mener flere økonomer. Hos Danmarks Statistik forklarer man, at faldet netop skyldes, at færre vinterfrakker og støvler er blevet langet over disken. Salget af tøj og sko, der fylder 10 pct af indekset, faldt nemlig 4,8 pct. i december.

Økonom i Dansk Erhverv Jens Uhrskov Hjarsbech vurderer, at Black Friday også kan have betydning for faldet.

»Dagens tal tyder på, at handelsfænomenet Black Friday betød et lavere salg i december. Derudover ser den varme december måned ud til at have fået forbrugerne til at vente med at købe vintertøjet. Når der ikke korrigeres for sæsonudsving, var december måneds detailsalg stadig 24,1 pct. højere end årets månedsgennemsnit. Men julesalget i 2015 endte alligevel med at skuffe,« siger han.

Konkurrencen fra udenlandske netbutikker tager til og udfordrer de danske butikker, samtidig med at det sender en del af danskernes forbrug ud af landet, forklarer Jens Uhrskov Hjarsbech. Danmarks Statistiks detailhandelsindeks dækker ikke e-handel i udenlandske netbutikker, og en del af nethandlen i danske butikker fanges heller ikke af opgørelsen. Derfor er detailhandelsindekset ikke en entydig opgørelse af det private forbrug.

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen mener også, at tilbagegangen skal ses i lyset af Black Friday.

»Det er et nyt fænomen herhjemme og som den normale sæsonkorrektion derfor ikke tager højde for endnu. Det kan betyde, at detailsalget i december blev lavere end ellers, fordi en større del af julehandlen nu foretages på baggrund af november-tilbuddene,« siger han.

Trods faldet i forhold til november måned, lukkede detailsalget for 2015 op det højeste december-niveau siden 2011. Julesalget var dermed det bedste i fire år. Der er dog stadig et stykke op til toppen for detailsalget i 2007. Her var detailsalget 11 pct. højere end i december 2015.Jyske Banks seniorøkonom Niels Rønholt mener, at danskernes generelt stigende forbruglyst skyldes lavere renter, lav inflation og fremgangen på boligmarkedet i 2015.

»Når det er sagt, er vi fortsat et godt stykke fra et buldrende forbrugsopsving. Og opsparingslysten er bestemt ikke forsvundet endnu. De meget lave renter betyder bare, at mange godt kan skrue lidt op for forbruget og spare op samtidig,« siger han.

Han mener,usikkerheden på de finansielle markeder ikke er til at komme uden om, men at aktiemarkederne har overreageret på de lavere oliepriser.

»Vi skal som bekendt ikke længere tilbage end til 2008 for at finde et førsteklasseseksempel på, at problemer på de finansielle markeder kan få effekter ude i butikkerne på gågaden,« siger Niels Rønholt.