Mildt vejr indikerer stærke regnskaber i forsikringsbranchen

Der er udsigt til gode regnskaber fra de danske skadesforsikringsselskaber for fjerde kvartal.

Danmark har undsluppet slemme oversvømmelser, storm og snevejr i 2014. Det milde vejr ventes at give forsikringsselskaberne nogle pæne regnskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sædvanligvis er det en dyr periode for forsikringsselskaberne på grund af vejrliget, men foreløbig har vinteren været mild, og også i den sidste del af efteråret var selskaberne forskånet for voldsomme vejrhændelser.

- At dømme ud fra de vejrmæssige forhold kommer forsikringsselskaberne til at levere nogle rigtigt pæne regnskaber. Der har stort set ikke været noget vintervejr. Der har været en lille smule blæst, og mellem jul og nytår var der lidt sne, men det er ikke noget, som på nogen som helst måde ødelægger noget for forsikringsselskaberne, siger aktieanalytiker Ricky S. Rasmussen fra Nykredit Markets til Ritzau Finans.

Dermed er der også udsigt til pæne årsregnskaber.

- Vi har ikke haft snetrykskader, vi har ikke haft kæmpe orkaner eller andet, så helt generelt kommer forsikringsselskaberne til have et godt fjerde kvartal, og dermed også et godt 2014. Der var nogle skybrud i august, men det så vi jo effekterne af i tredje kvartalsregnskaberne, og det var ingen gang så voldsomt, som jeg havde frygtet, og det vil sige, at samlet set har 2014 vejrmæssigt været et godt år for forsikringsselskaberne, siger Ricky S. Rasmussen.

En ubekendt faktor er dog niveauet af storskader, da en enkelt stor hændelse, eksempelvis et nedbrændt gods, kan have en stor udgiftspåvirkning.

- Det er lidt en dark horse, men jeg har ikke bemærket, at der skulle være nogle store hændelser, der kan have ført til storskader. Så jeg tror egentlig, at skadesforsikringsselskaberne kommer ud med nogle ganske solide resultater, når man tænker på, at fjerde kvartal traditionelt bør være et lavt kvartal indtjeningsmæssigt for selskaberne. Dermed er der selvfølgelig også lagt op til, at man igen kan få aktietilbagekøb og pæne udbytter, vurderer analytikeren.

Han foretrækker investering i aktien i Topdanmark frem for aktien i Tryg - ud fra en relativ vurdering af prissætningen af aktierne. Nykredit Markets har derfor "outperform" på Topdanmark, mens anbefalingen af Tryg er "underperform".

- Tryg gør alle de rigtige ting, men den er efter min vurdering blevet for dyr i forhold til de andre, siger Ricky S. Rasmussen.

Ifølge Topdanmark har 19 analytikere dækning af aktien. Af dem har tre en købsanbefaling af aktien, mens ni er neutrale, og de resterende syv anbefaler sælg eller reducer. Til sammenligning har 22 oplyst anbefaling på Tryg, og af dem anbefaler ni køb, mens syv er neutrale, og seks anbefaler at sælge/reducere.