Mikrolegater klar til studerende

Fonden for Entreprenørskab har rejst over to millioner kroner, der skal bruges til at modne projekter, som studerende har udtænkt. Der bliver snart åbnet for ansøgninger.

Foto: Pelle Rink
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansieringen vil ofte være en uoverkommelig barriere for idérige studerende, der har en iværksætter i maven. Men nu er der håb forude.

Fonden for Entreprenørskab, der arbejder på at fremme iværksætteri blandt unge, udlover med Rådet for Teknologi og Innovation i baglommen nu de såkaldte »mikro-legater«, der skal være med til at støtte de unges ideer. Samlet set har rådet sat 2,3 millioner kroner af til formålet – og de penge skal Fonden for Entreprenørskab så være med til at uddele.

Christian Vintergaard er administrerende direktør i fonden, og han forklarer, at mikrolegatet skal ses i lyset af, at unge studerende ofte giver op, når de kommer til den første barriere.

»De studerende har sjældent penge – de har til gengæld mange gode ideer. Men de bliver alt andet lige ofte bremset af, at de ikke bare har den lille smule kapital, der skal til i den første udviklingsfase. Tanken bag mikrolegaterne er at støtte dem og gøre dem klar til at møde det private marked i form af banker, venturekapitalister og så videre,« siger han og tilføjer:

»Vi håber på den måde, at flere studerende vil etablere virksomheder, og at vi på den måde kan skabe arbejdspladser og mere vækst.«

Mikrolegatet er i første omgang målrettet studerende på videregående uddannelser. Lige nu undersøger fonden dog, om den kan udvide det potentielle ansøgerfelt, så også unge fra ungdomsuddannelserne får mulighed for at lægge billet ind på mikrolegatet.

Fonden arbejder med to typer mikro-legater. Ét til studerende i idéfasen – de kan få støtte på mellem 10.000 og 25.000 kroner. Det andet er til studerende, der netop har oprettet et CVR-nummer. De kan søge op til 50.000 kroner.

Ansøgningsfristen til første pulje er 1. juni. Fonden for Entreprenørskab vil fremover to gange årligt vurdere de indkomne ansøgninger via et »professionelt evalueringsboard«, fortæller fondens direktør Christian Vintergaard.

Mikrolegatordningen er en frugt af et pilotprojekt, som allerede har været med til at gøre studerendes iværksætterdrømme til virkelighed. Deriblandt er projekterne Volt, Ruby Cup og The Eye Tribe.