Midtvest Bredbånd i betalingsstandsning

Bankers krav mod syv elselskabers bredbåndsselskab fører til lukning. (Opdateret kl. 11.49)

Foto: Claus Fisker/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Det første af de danske elselskabers Internet-leverandører, Midtvest Bredbånd i Holstebro, er fredag gået i betalingsstandsning.

Midtvest Bredbånd leverer Internet-forbindelse, TV og telefoni gennem fibernetkabler. Midtvest Bredbånd er et aktieselsskab dannet af syv midt- og vestjyske elselskaber i maj 2004.

Bankkrav tvang MVB i knæ

Det har ikke været muligt at træffe bestyrelsesformand Flemming Poulsen, direktør for Nordvestjysk Elforsyningsselskab (NOE), for en kommentar.

I en pressemeddelelse siger han dog, at værdien af selskabets aktiver den seneste måned er blevet væsentligt reduceret, og at voksende krav fra bankerne har været årsagen til, at der fredag er indgivet anmeldelse om betalingsstandsning til skifteretten.

»Det er klart, at havde MidtVest Bredbånd ikke været en opstartsvirksomhed, men været velfungerende efter mange år i markedet, ville finanskrisen formentlig ikke have haft så stor en effekt for selskabet,« hedder det.

Kapitalindsprøjtning på 80 mio. for en måned siden

Så sent som 2. december 2008 indskød bredbåndsselskabets ejere yderligere 80 millioner kroner i MVB, samtidig med at anlægsaktiverne blev nedskrevet med 261 millioner kroner, og gæld for 62 millioner blev konverteret til indskkudskapital.

»Udrulningen af fiberbredbånd går langsommere end forventet. Samtidig er konkurrencen på markedet skærpet markant, hvilket presser priserne stadig længere ned. Med tilpasningerne styrker vi MidtVest Bredbånds muligheder i markedet,« sagde bestyrelsesformanden dengang.

Samtidig trak et af ejerselskaberne, Ringkøbing Amts Højspænding, sig helt ud af ejerkredsen.

Elselskaber investerer milliarder

De danske elselskaber har igennem flere år investeret milliarder af kroner i at lægge lysoptiske fiberkabler i jorden for at kunne forsyne kunderne med lynhurtige netforbindelser, TV-signaler og telefoni gennem et og samme kabel i skarp konkurrence med teleselskaberne med TDC i spidsen som det største.

Ifølge de seneste opgørelser fra elselskabernes brancheorganisation Dansk Energi har elselskaberne i Danmark samlet set 88.000 kunder, mens endnu 50.000 har skrevet kontrakt uden endnu at være blevet koblet på.