Midt i skæbneforhandling om gæld: Lauritz.com går glip af milliongevinst

Midt i afgørende forhandlinger om Lauritz.coms fremtid, barberer auktionhuset nu næsten halvdelen af sine mål for, hvor mange penge selskabet kan tjene i 2018. Selskabet opgiver op mod 20 mio. kr. i indtjening.

Bengt Sundstrøm ejer Lauritz.com, der gennem de senere år er blevet en stadig mindre forretning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

For tiden ruller Lauritz.coms Bengt Sundstrøm over skærmen i TV 2-programmet »Fantastiske Hammerslag«, hvor auktionsveteranen blandt andet bliver vist rundt i Zirkus Nemo af direktør Søren Østergaard, mens tre bløddyr ryger på auktion. Sammen med sin kone vurderer Bengt Sundstrøm fotokunst af reality-stjernen Jim Lyngvild.

I et andet afsnit trækker Bengt i cowboytøjet i westernforlystelsesparken High Chaparrel i Sverige, hvor der vurderes ting fra stedets museum.

Langt fra den kulørte del af hverdagen i auktionshuset har selskabet gennem længere tid været i gang med at finde en løsning på en gæld i omegnen af en kvart milliard, der tynger selskabet og forfalder i juni 2019.

Bengt Sundstrøm har tidligere over for Berlingske beskrevet det som sin vigtigste opgave at få styr på situationen.

Ejerens kamp blev tirsdag ekstra kompliceret, da Lauritz.com måtte sande, at selskabet ikke kan nå sine mål og opgav håbet om at få op mod 35 millioner kroner tjent i 2018. Firmaet regner nu med, at overskuddet bliver ca. halvt så stort som ventet, fremgår det af regnskabet. Samtidig fortsætter forretningen med at skrumpe, og kassen udhules.

Ifølge finansdirektør Preben Vinkler Lindgaard er løsningen af gældsklemmen helt afgørende for selskabet.

»For i år handler det helt klart om, at vi får vores refinansiering på plads. Så kan vi tale om andre mål efter det,« siger han til Berlingske Business.

Han har sammen med Bengt Sundstrøm sat et mål om at trække selskabet ud af den truende gældsklemme og få en aftale, der kan sikre livsværket i fremtiden, i hus inden årets udgang.

Det er stadig forhåbningen, lyder det.

»Det er det, jeg bruger mest tid på for øjeblikket. Den proces, der er i forhold til at få løst vores finansiering, har kørt i lang tid. Vi forventer at få fundet en løsning i år,« siger Preben Lindgaard.

Stiller det jer bedre i de forhandlinger, at I nu må lave en stor nedjustering?

»Det kan du selv konkludere på. Det vil jeg ikke udtale mig om,« siger Preben Lindgaard.

Selskabet tror nemlig ikke længere på, at det kan tjene op mod 35 mio. før skat, hvilket var det gyldne mål for året. Tallet er nu barberet ned til mellem 15 og 20 mio. kroner, fremgår det af selskabets kvartalsrapport.

Det er dårligt nyt, påpeger investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet, der har fulgt auktionshuset tæt.

»Isoleret set og alene ud fra et kreditsynspunkt er det svært at se, hvor den større optimisme kommer fra. Indtjeningen er for lille. Der har været forsøgt at lave økonomiske geværgreb i form af lavere udgifter og stigende indtægter fra forhøjede priser,« vurderer han.

Lauritz.com har i mange år været en væksthistorie, men de senere år er selskabet stadig tynget mere af gæld. Det blev umiddelbart løst, da selskabet kom på børsen i 2016 og hentede et trecifret millionbeløb i ny kapital.

Siden da er selskabets markedsværdi styrtdykket i takt med, at salget er faldet kraftigt.

Berlingske har løbende afdækket en særlig model, hvor auktionshuset har pustet omsætningen i vejret med tvivlsomme låneaftaler og konkurser hos selskabets partnere, der driver auktionshus i Lauritz.com-navnet.