Midt i politisk stormvejr: Ørsted leverer milliardrekord

Energikoncernen Ørsted, der i den seneste tid har været hyppigt omtalt grundet det fejlslagne frasalg af det københavnske elnet, lander et langt bedre overskud end ventet.

Henrik Poulsen, administrerende direktør for Ørsted, lander et rekordstort overskud for 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topchef i den statslige energikoncern Ørsted, Henrik Poulsen, kan se tilbage på en tid med stor bevågenhed på selskabets salg af det københavnske elnet Radius.

Men altimens den manøvre til sidst gik galt, kan selskabets direktør onsdag eftermiddag servere en ny rekord i at tjene penge for aktionærerne.

Det fremgår af en meddelelse fra koncernen, dagen før det planlagte regnskab for 2018 offentliggøres.

»Vi opnåede et rekordhøjt EBITDA på 30,0 mia. kr., en stigning på 33 pct. i forhold til 2017,« oplyser Ørsted.

Meldingen kommer dagen inden, at Ørsted havde planlagt at lande årsregnskabet for selskabet.

Det er dog en lidt speciel timing at sende et brudstykke af regnskabet på gaden, lyder det fra analytiker i Sydbank Morten Imsgard. Han hæfter sig ved, at nøgletallet kun er én milliard kroner bedre, end det der hidtil har forventet af selskabet.

»Det er en lille opjustering, så det er man nødt til at fortælle markedet om det i princippet. Det er lidt specielt, at man ikke bare sender hele regnskabet ud. Jeg har ikke oplevet, at der kun kommer et brudstykke af et regnskab på den måde her,« siger han til Berlingske.

Ørsted er en førende leverandør af havvind og er lige nu ved at omstille forretningen, så det kan blive et af verdens største grønne energiselskaber. Helt konkret har topchef Henrik Poulsen bebudet investeringer for 200 milliarder over de næste seks år. De skal gå til at lave havvindparker, der både kan give gode penge i kassen, når det generes energi, eller som selskabet tidligere har gjort sælge dem til interesserede købere.

Ser man på driftsresultatet uden nye partnerskabsaftaler, steg det med 18 pct. i forhold til 2017 til 15,0 mia. kr. Og dermed overgår energikoncernen egne udmeldte forventninger på 13-14 mia. kr.

»Stigningen i forhold til sidstnævnte skyldtes primært højere modtagne Renewable Certificate Obligation (ROC) recycle værdier, lavere end forventede omkostninger samt bedre end forventet fremdrift på Borkum Riffgrund 2, der har medført en øget indtjening på partnerskabsaftalen og en hurtigere indfasning af produktion,« fremgår det meddelelsen.

Helt kort ROC er en britisk tilskudsordning, hvor operatører som bl.a. Ørsted får tilskud for at producere vedvarende energi.

Det fulde regnskab for 2018 offentliggøres torsdag morgen.

/ritzau/FINANS