Midt i it-skandale: Skat vil lave nyt it-system til 96 mio. kr.

Skat vil udvikle et system til understøttelse af klagesager og ejendomsvurdering. Det bliver ikke et nyt EFI, lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen.

ARKIVFOTO. Statens egen advokat, Kammeradvokaten, retter hård kritik af Skat i ny undersøgelse. (se Ritzau historie 070312) Skatteminister Karsten Lauritzen på Christiansborg onsdag den 26. august 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skat står på tærsklen til måske at skulle skrotte dele af et it-system, som har kostet mere end 600 millioner kroner, og som var en del af en stærkt forsinket og fordyret modernisering af it-systemerne hos Skat. Nu vil Skat sætte et nyt stort projekt i søen, fremgår det af et aktstykke til Folketingets finansudvalg, skriver Version2.

Der er tale om et nyt system med et budget på 96,4 millioner kroner, der skal understøtte Skats behandling af klager og ejendomsvurderinger. Netop ejendomsvurderinger har været et område, hvor Skat har været udsat for massiv kritik.

Det nye system skal hjælpe Skat med at ramme mere præcist med ejendomsvurderingerne samt håndtere klagerne over de tidligere vurderinger.

Det nuværende system til ejendomsvurderinger bygger på komponenter, hvoraf de ældste er udviklet i 1960'erne og 1970'erne, og består af systemer udviklet at KMD, CSC og IBM. Ifølge aktstykket indebærer det blandt andet, at når der skal foretages ændringer, så skal det koordineres med de tre leverandører.

En af udfordringerne med det nye projekt vil være, at implementeringen vil foregå parallelt med en politisk proces på området. Derfor vil det være nødvendigt med en agil tilgang til udviklingen.

Hvis Skat ikke får et nyt system, vil det dels blive dyrt at håndtere klagesagerne, men dels vil Skat også fra 2017 få problemer med at modtage data fra andre myndigheder, som skal bruges i forbindelse med ejendomsvurderingerne.

Det fremgår ikke direkte af aktstykket, men det kunne antyde, at Skats gamle systemer ikke umiddelbart vil være i stand til at kommunikere med den fælles offentlige datafordeler, som er under udvikling, skriver Version2.

Udviklingen af det nye it-system kommer som nævnt efter en omfattende systemmodernisering hos Skat, der har kostet mere end halvanden milliard kroner og er blevet fem år forsinket undervejs, og det sidste system ud af de seks i moderniseringsprojektet, EFI, er lige nu sat på standby, fordi det kun er delvist sat i drift og har vist sig ikke at overholde lovgivningen.

Det nye projekt indebærer også en betydelig risiko. Blandt andet har projektet en 'meget ambitiøs tidsplan', lyder det i aktstykket, og den samlede risikoprofil vurderes til at være høj.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger dog i et svar på et spørgsmål i finansudvalget fra Martin Lidegaard, at Skat har lært af skandalen om EFI-systemet:

»Det tilstræbes - blandt andet på baggrund af Skats erfaringer med EFI - at reducere kompleksiteten mest muligt i det it-system, der skal understøtte klagehåndteringen og de fremtidige ejendomsvurderinger,« skriver Karsten Lauritzen i sit svar.

Mens EFI og Skats Systemmodernisering blev sat i gang i 2004, så kommer det nye system til at være under tilsyn fra Statens It-projektråd, der blev oprettet i 2011.

Rådet anbefaler på forhånd Skat en række organisatoriske forbedringer for at sikre bedre styring med projektet og undgå, at en kompleks organisation tilføjer ekstra kompleksitet til projektet.

LÆS MERE