Midt i en historisk vækstkrise vil Novo Nordisk fordoble topchefens bonus

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Novo Nordisk-topchef Lars Fruergaard Jørgensen, der her er omkranset af Mads Krogsgaard Thomsen og Jesper Brandgaard, står til at få fordoblet sin bonus, hvis han får medicinalgiganten på rette vækstspor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Godmorgen,

Danske aktionærer vågner til en spændingsfyldt mandag, efter at en global rentefrygt sendte de amerikanske aktier i blodrødt fredag.

Vi følger markedsudviklingen tæt på Business Live, men først får du et overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier.

1
Fordoblet bonus til Novo Nordisks topledelse

Det halter med væksten hos medicinalgiganten Novo Nordisk. Ledelsen bliver derfor stillet en økonomisk gulerod i sigte for at få virksomheden på rette spor.

Hvis det lykkes, kan topchef Lars Fruergaard Jørgensen blandt andet fremover få tildelt op til to års fast løn i bonusaktier mod tidligere et år, skriver Finans. Beløbet kommer oven i den faste løn og den årlige kontantbonus, Fruergaard allerede får.

»Det er aktionærerne, der kommer til at betale for det her. Hvis det betyder, at ledelsen arbejder det hårdere og skaber mere værdi for aktionærerne, så giver det god mening. Men man kan undre sig lidt over, at man har øget den samlede aflønning med så meget. Man skal vurdere det sammen med, at man samtidig har gjort den samlede pakke mere afhængig af, hvordan det går,« siger Niels Westergård-Nielsen, professor i ledelse på CBS.

Bonussen fremgår af et forslag, som ventes at blive vedtaget på den kommende generalforsamling. Hvor stort et beløb, Novos topchef har udsigt til, vides ikke, da hans lønforhold endnu ikke er offentliggjort, men den tidligere topchef fik 16,4 mio. kr. i årsløn plus kontant- og aktiebonusser.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Danske Bank vil vinde erhvervskunder med ny løsning

Bankernes låneproces har historisk været omstændig og langsom, og det har gjort det besværligt for mange mindre virksomheder at få et lån i banken. Denne problemstilling forsøger Danske Bank nu at dæmme op for ved at lancere en ny digital løsning.

Løsningen er baseret på en algoritme, som gør banken i stand til at vurdere en kreditansøgning ud fra mere end 70 parametre fordelt på tusindvis af datapunkter på ganske få sekunder. Det gør det muligt for banken at bevilge et lån på få minutter og udbetale pengene samme dag.

Tidligere har banken ofte brugt mere end fem dage på at vende retur til kunden, om man ville bevilge lånet. Og kunderne har derefter ofte skullet vente mere end ti dage på at få adgang til pengene.

»Det er vigtigt for kunderne i det her segment, at banken er fleksibel og svarer hurtigt. Samtidig betyder det meget for disse mindre og mellemstore virksomheder, hvis banken kan hjælpe dem med at agere som større aktører på deres marked,« siger Lars Krull, der er bankforsker og ekstern rådgiver ved Aalborg Universitet, til Berlingske.

Læs mere om Danske Banks digitale satsning her (kræver abonnement).

Business anbefaler

3
Skandinavisk pensionsselskab til salg for milliardbeløb

Pensionsselskabet Skandia har haft svært ved at nå sine vækstmål i Danmark. Nu er de svenske ejeres tålmodighed tilsyneladende opbrugt, og de arbejder derfor i hemmelighed på at sælge pensionsselskabet, erfarer Børsen (kræver abonnement).

Skandia Danmark vurderes at koste mellem 1,2 og 1,5 mia. kr., og investeringsbanken Carnegie har ifølge Børsens oplysninger fået til opgave at finde en køber. Skandia afviser at kommentere på rygterne, men for lidt over en måned siden afviste pressechef Pontus Haag et salg af den danske forretning.

»Skandia er fortsat en aktiv ejer af Skandia i Danmark, og der er i dag ingen anden hensigt end at fortsætte med at drive og udvikle vores virksomhed i Danmark,« lød det fra pressechefen.

Hør også podcasten »Succeskriteriet« om at turde leve sine drømme og ambitioner ud:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

Det sker på markederne

Fredagens amerikanske kursdyk breder sig til de asiatiske aktiemarkeder mandag morgen, hvor frygt for markante rentestigninger på grund af genopstået frygt for inflation har sendt Wall Street kraftigt ned og givet næring til spekulationer om, at centralbankerne globalt bliver tvunget til at stramme pengepolitikken mere aggressivt.

  • Nikkei 225: -2,3 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,2 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -1,3 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -1,8 pct.

Det skal investorerne holde øje med

Det er i høj grad makroøkonomiske begivenheder, som investorerne skal holde øje med i dag, vurderer Nordeas seniorstrateg Andreas Østerheden:

  • Spørgsmålet, om hvorvidt de stigende renter vil være en hæmsko for aktiemarkederne, vil fortsat være højest på agendaen, når investorerne møder ind i dag. Der blev hændt ekstra benzin på bålet i form af de amerikanske jobrapport i fredags, som viste stærk fremgang på særligt lønsiden, og det indikerer stigende inflation, og en centralbank der strammer henad vejen. De kraftige rentestigninger i løbet af januar gør, at det er en bekymring i markedet, men vi vurderer i højere grad, at det afspejler en stærk økonomisk udvikling, samt at de nuværende niveauer ikke vil være et problem for virksomhederne.
  • Her til morgen er der kommet pæne erhvervstillidstal fra servicesektoren i Japan og Kina. Det vil også være temaet i Europa og USA, hvor vi fil få en stribe af erhvervstillidstal i dagens løb. Sidst, men ikke mindst, vil vi få detailsalg fra eurozonen. Dagens nøgletal vil ikke rykke ved markedsstemningen, som formentlig vil være rødt over hele linjen og fortsat optaget af bekymringerne for rentemarkedet.
  • Sidst, men ikke mindst, vil chefen for den europæiske centralbank Mario Draghi deltage i et møde i EU-Parlamentet sidst på eftermiddagen. Som altid, når højtstående medlemmer af styringskomiteen i centralbanken er i rampelyset, vil det være noget investorerne er opmærksomme på. Der vil derfor være opmærksomhed på eventuelle kommentarer fra centralbankchefen, som kan give indikationer eller information om den pengepolitiske linje.