Midt i elbilens sejrmarch - Shell satser på brint

Teknologikapløbet om at lave den vindende, grønne transportform er ikke slut. Bedst som elbiler så ud til at være foran andre, begynder olie- og gaskæmpen Shell at åbne tankstationer til brintdrevne biler.

Foto: CARL COURT

Forbrændingsmotoren, der kører på enten benzin eller diesel, blev teknologien, som drev den private transport fremad gennem det 20. århundrede.

Men i kampen for at nedbringe co2-udledning fra netop transportsektoren, foregår der lige nu et teknologikapløb for at få den vindende drivkraft på banen, og et af verdens største selskaber træder nu et skridt videre.

Den hollandsk-britiske oliekæmpe Shell har netop udvidet sit sats på brint og er begyndt at åbne tankstationer i Storbritannien også, det skriver Financial Times. Det sker i en tid, hvor flere store bilproducenter verden over så ud til at bevæge sig mere og mere over imod elbiler som den vindende teknologi. Shells indtog i Storbritannien kommer, efter virksomheden allerede har åbnet brinttankstationer i Tyskland og dedikeret sig til at bygge et landsdækkende net syd for grænsen.

Netværket i såvel Storbritannien og Tyskland kommer dog til at få enorm hård konkurrence fra elbiler. Her har bilproducenter som VW, BMW og Daimler samt elselskaber som E.On, Vattenfall og RWE flere sidenløbende projekter om at bygge ladestandere til elbiler i Tyskland såvel som langs det europæiske motorvejsnet. Også i Storbritannien bliver konkurrence hård, for her er der allerede 10.000 batteriladepunkter.

Shell har tidligere sagt, at man vil se på mulighederne for at udbygge brint i USA det mest af vest- og centraleuropa, men det er faktisk i Asien, at der satses hårdest på teknologi. Her har bilproducenter som Toyota, Honda og Hyundai allerede udviklet brintdrevne biler, og Japan planlægger at udbygge et netværk af tankstationer til teknologien, som skal være klar til at vise frem ved OL i Tokyo i 2020.