Middel mod græsallergi får lunken modtagelse

Den ene gode nyhed efter den anden om allergimidlet Grazax har flere gange fået aktiekursen til at stige markant i den danske biotekvirksomhed ALK-Abello. Men nu møder midlet modstand.

Allergimidlet Grazax får en lunken anbefaling fra Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF).

Instituttet hører under Lægemiddelstyrelsen og har til formål at informere læger og forbrugere om den medicinske behandling, der har størst virkning - med de mindst alvorlige og det færreste antal bivirkninger til lavest mulige behandlingspris.

IRF har netop offentliggjort en såkaldt præparatanmeldelse af Grazax, hvor der blandt står, at Grazax ikke bør være førstevalg i behandlingen af patienter med græspollen allergi/høfeber i øjeblikket. Grazax er en tabletvaccine, der indeholder det samme stof, som ellers kun findes i en høfebervaccination, man får som indsprøjtninger hos lægen.

Grazax har ellers fået meget positiv opmærksomhed de seneste måneder. Blandt andet i forbindelse med sin lancering på det europæiske marked og en samarbejdsaftale med medicinalgiganten Schering-Plough fik aktiekursen til at stige med over 16 procent.

Og investeringsbanken SEB Enskilda har spået ALK-Abello en udvikling, der kan få salget til at overgå Lundbecks nuværende omsætning. Kursen ligger ved middagstid på 1.357 kroner.

IRF mener, at der mangler studier, der beviser, at Grazax er bedre end almindelig symptomlindrende medicin som næsespray og øjendråber, og at Grazax virker forebyggende, som vaccinen hos lægen.

"Til patienter med høfeber i mild grad, anbefaler vi, at de stadig bruger de meget billigere symptomlindrende midler. Til patienter, der er hårdt plagede, som vil overveje en vaccine - enten som en indsprøjtning eller tablet - anbefaler vi stadig indsprøjtningerne, fordi vi endnu ikke ved, om Grazax virker forebyggende," siger Tenna Bekker, der er farmaceut i IRF.

Prisen for behandling med Grazax i en sæson er 6.300 kroner, ifølge IRF. Til sammenligning koster en behandling med øjendråber eller næsespray i en sæson henholdsvis 180 kroner og 270 kroner. Sammenligner man med prisen på at få indsprøjtninger hos lægen, er Grazax ikke nødvendigvis dyrere, da man sparer lægebesøg hver 14. dag i allergi-sæsonen.

Lægemiddelstyrelsen har endnu ikke besluttet, om man kan få tilskud til Grazax. Ifølge IRF har instituttets anmeldelse ingen sammenhæng med Lægemiddelstyrelsen beslutning om, hvorvidt Grazax skal være tilskudsberettiget - det er tilfældigt, at anmeldelsen kommer før beslutningen om tilskud er truffet, men IRF har en vigtig stemme over for lægerne.