Microsofts overskud faldt med 32 procent

Softwaregiganten er presset af det faldende PC-salg. Men Windows 7 følger slagplanen og kommer måske allerede til sommer. (Opdateret kl. 8.25)

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overskuddet i verdens største softwarefirma, amerikanske Microsoft, er faldet med hele 32 procent siden nytår.

Finanskrisen har ramt det ellers succesrige Microsoft hårdt, fordi salget af PCer falder stort. Dermed forsvinder vigtige indtægter for Microsoft, hvis styresystem Windows anslåes at være på omkring 90 procent af al verdens computere. Fremkomsten af de billige mini-PCer rammer ekstra hårdt, fordi de stort set alle kun kan trække den ældre Windows XP, som Microsoft ellers havde faset ud for at tjene penge på efterfølgeren, Windows Vista.

Omsætningen faldt med seks procent

Microsoft tjener stadig penge. Det er fortsat et af verdens rigeste og mest indbringende selskaber, men omsætningen i januar-marts, som er tredje kvartal i det forskudte regnskabsår, faldt med seks procent - det er første gang i selskabets 34-årige historie, at der kan måles en tilbagegang set i forhold til for et år siden. Overskuddet blev på 2,98 milliarder dollars (17 milliarder danske kroner), omsætningen på 13,7 milliarder dollars (78 milliarder kroner).

Til gengæld har Microsoft formået at skære sine driftsudgifter ned med et lidt større beløb, nemlig ni procent. Det kommer blandt andet af den store fyringsrunde for nylig, den første massefyring nogen sinde, hvor 5.000 af de i alt 96.000 stillinger - eller fem procent - blev skåret væk.

Overskuddet i Windows-afdelingen faldt med 19 procent til 2,5 milliarder dollars, mens salget gik 16 procent tilbage i forhold til kvartalet inden da til 3,4 milliarder dollars. Afdelingen, der står for en anden guldkalv, kontorpakken Office, fik otte procent lavere overskud, nemlig 2,9 milliarder dollars, mens omsætningen faldt med fem procent til 4,5 milliarder dollars.

Måske Windows 7 til juli

Når Microsoft-aktien alligevel gik op og ikke ned oven på meldingerne fra hovedkontoret i Redmond ved Seattle, skyldes det - også - meldingerne om, at Windows Vistas afløser, Windows 7, holder planen. I modsætning til stort set alle tidligere udgaver af Windows vil Windows 7 blive sendt på gaden til planlagt tid og med de planlagte funktioner, er beskeden fra softwaregiganten.

Det skal lanceres i regnskabsåret 2010, hvilket kan blive så tidligt som i juli i år, og det vil falde sammen med skolestarten, som traditionelt er et godt tidspunkt - navnlig fordi Windows 7 er blevet afprøvet med held på mange af de mini-PCer, som på grund af deres størrelse og pris også er attraktive for studerende.

Windows 7 er en videreudvikling af Windows Vista, som har fået et meget blakket ry. Så blakket, at Microsoft forleden følte sig nødt til at sende en pressemeddelelse ud om, at Windows Vista faktisk sælger udmærket trods formodningerne.

Bunden er ikke nået

Dog er det stadig op ad bakke. Koncernfinansdirektør Chris Liddell lod nemlig forstå, at Microsoft endnu ikke tror, at bunden er nået for det vigende PC-salg. Til gengæld satser softwaregiganten på at komme med nye produkter, som skal sikre en bedre indtjening.

 
Fik du læst:

TDC planter mobilmast i din stue

SMSen blev undfanget på pizzeria i København

17-årig millionær på at blogge

 

LÆS MERE