Microsoft vinder igen omstridt sag om udlevering af data

De amerikanske myndigheder forbydes at tvinge softwaregiganten og andre selskaber til at udlevere folks oplysninger fra servere uden for USA.

Det er her i Microsofts datacenter i Dublin i Irland, at de omstridte data ligger lagret. Men de kan fortsat ikke blive udleveret til de amerikanske myndigheder, netop fordi de ligger her. Arkivfoto: Microsoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsofts ret til at nægte amerikanske myndigheder adgang til brugeres data på servere uden for USA er blevet stadfæstet af en appeldomstol.

Dommerne var dog langtfra enige om afgørelsen. Med stemmelighed på 4-4 blev den tidligere afgørelse fra 14. juli dermed stadfæstet. Den har været set som en sejr for dem, der kæmper for bedre beskyttelse af privatlivets fred. De dommere, der afgav dissens og altså var uenige, har anbefalet, at USAs højesteret eller den amerikanske kongres tager sagen op.

Europæisk lovgivning gælder

Microsoft, der er verdens største softwareleverandør, har nægtet at udlevere oplysninger fra sit datacenter i Dublin i Irland til de amerikanske myndigheder om en brugers e-mail. Microsoft holder fast i, at det er europæisk lovgivning og dermed de europæiske regler for databeskyttelse, der gælder. De amerikanske myndigheder har med en dommerkendelse forsøgt at få oplysningerne udleveret i forbindelse med efterforskning af en narkosag og har hævdet, at serverne sorterede under amerikansk lovgivning, fordi Microsoft er et amerikansk selskab, ligesom forbrydelsen angiveligt fandt sted i USA.

Der er dog ifølge nyhedsbureauerne tale om en EU-borger.

Den påstand fra det amerikanske justitsministerium blev afvist af en domstol i juli 2016, og med afgørelsen fra appeldomstolen på Manhattan i New York står det klart, at der ikke ændres på sidste års afgørelse.

Bred opbakning til Microsoft

Microsofts juridiske direktør, Brad Smith, glæder sig over afgørelsen.

»Vi hilser dagens beslutning velkommen. Vi har behov for, at kongressen moderniserer loven, både så folk kan føle sig sikre, og så myndigheder overalt respekterer hinandens grænser,« siger han i en udtalelse.

Justitsministeriets talsmand, Peter Carr, siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at »vi er ved at læse afgørelsen og de mange dissenser og overvejer vores muligheder«.

Justitsministeriet havde fået udstedt dommerkendelsen med henvisning til loven om »Stored Communications Act« fra 1986.

Det er første gang, at en amerikansk virksomhed udfordrer en hjemlig dommerkendelse om at aflevere data, som ligger lagret i andre lande. Microsoft har da også fået solid og bred opbakning. Internetgiganten Amazon, konkurrenten Apple, internetbrowseren Mozilla, TV-stationerne CNN og Fox, teleselskabet Verizon Communications samt borgerrettighedsorganisationen American Civil Liberties Union og det amerikanske handelskammer har alle bakket Microsoft op.

Til kamp mod mørkelægning

Microsoft har i øjeblikket endnu en sag kørende mod justitsministeriet for at få stoppet den praksis, at der med dommerkendelser om udlevering af data følger et forbud mod at give den person besked, hvis data kræves udleveret. På 18 måneder har Microsoft fået 2.600 mørklægningsordrer, så folk ikke får at vide, at oplysninger fra deres private e-mailadresser kræves udleveret til myndighederne.

Ifølge Microsoft har flere end to tredjedele af disse mørklægningsordrer ingen udløbsdato. Dermed kan folk heller ikke få besked, når undersøgelsen er afsluttet.