Microsoft vil købe Nook

Softwaregiganten har angiveligt tilbudt over 5,5 milliarder kroner for e-bogsselskabet.

Nook ejes af bogkæden Barnes & Noble og sælger både Nook-e-bogslæsere og digitale e-bøger. Nu vil Microsoft købe selskabet. Arkivfoto: Justin Sullivan, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Digitalt bogsalg bliver afgørende for fremtidens underholdning, mener den amerikanske softwaregigant Microsoft, som ifølge lækkede, interne dokumenter har budt en milliard dollars - 5,67 milliarder kroner - for Nook, der både sælger e-bøger og producerer e-bogslæsere.

Det er teknologinetstedet TechCrunch, som afslører buddet, der straks sendte Nooks ejer, bogforlagskæden Barnes & Noble, 22 procent op i værdi på børsen.

Hård kamp på markedet

Nook-divisionen af Barnes & Noble har længe været en underskudsforretning og ligger i hård kamp mod blandt andre Amazon, Apple, Samsung og andre tavle-PC-producenter. Barnes & Noble har ifølge den britiske finansavis Financial Times siden januar 2012 undersøgt et salg af Nook Media, som også omfatter hundreder af universitetsboghandeler.

Nooks forlagsaftaler skal være en del af handelen.

Det interne dokument afslører, at Nook planlægger at indstille produktionen af e-bogslæsere og tavlecomputere med Android i begyndelsen af 2015 og forventer at lukke op mod 30 procent af de 700 boghandeler over de kommende ti år.

Microsoft ejer allerede del af Nook

Det står ikke klart, om Microsoft formelt har lagt et bud på Nook, eller om Barnes & Noble har indledt forhandlinger. Begge parter nægter at kommentere forlydenderne.

Microsoft og Barnes & Noble indgik i april 2012 aftale om, at Microsoft skyder 300 millioner dollars i Nook-udstyret mod at få 17,6 procents ejerandel i Nook Media.

»Hvis rapporterne er sande, er det besynderligt, at det har taget Microsoft så lang tid at foretage dette skridt. Hvis de ønsker at konkurrere med Apple, skal Microsoft have finanserne og den finansielle opbakning i orden,« siger John Tinker, analytiker ved Maxim Group, til Financial times.

E-bøger ned i pris

E-bøger bliver i stigende grad populære, men de dedikerede e-bogslæsere, hvis skærme gør dem anvendelige selv i direkte sollys, og hvis batterier ofte holder en hel måned, er presset af de fremstormende tavlecomputere, der også kan bruges til at læse e-bøger på, men som samtidig kan håndtere masser af andre opgaver - dog med langt dårligere batteritid og uden mulighed for læsning i stærkt lys.

Selve e-bøgerne begynder også at komme ned i et rimeligt prisleje. Kun få forlag tror stadig, at de kan få folk til at betale samme pris for en computerfil som en trykt bog. Den skærpede konkurrence er med til at presse priserne ned, ligesom det bliver stadig lettere at udgive e-bøger, så også mindre aktører kan være med.

I modsætning til de trykte bøger kræver e-bøger ikke et stort distributionsapparat; man skal blot kunne sælge dem fra et netsted.