Microsoft vil købe Minecraft

IT-giganten står foran milliardopkøb i Sverige af spilverdenens svar på Lego-klodsen.

Der slappes af på kontoret i Mojang, det lille svenske selskab bag det umådeligt populære computerspil Minecraft, som Microsoft nu vil købe. Foto: Ints Kalnins, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS

Den amerikanske softwaregigant Microsoft er tilsyneladende dybt inde i forhandlinger om at købe det svenske selskab Mojang, som står bag det populære spil Minecraft, som er inspireret af de danske Lego-klodser.

Ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal lægges der op til en handel på mere end to milliarder dollars eller 11,5 milliarder kroner, og den vil ifølge avisens kilder kunne indgåes senere på ugen.

Et løft til Xbox og Windows hele vejen rundt

Hvis Minecraft kommer i Microsoft-hænder, vil det for alvor kunne sætte skub i Microsofts Xbox-forretning. Minecraft findes både til Xbox og til konkurrenten Sonys Playstation men ikke til Windows Phone-telefoner. I spillet kan man nærmest som i en Lego-verden bygge næsten alt op og skal så undgå farer fra zombier og kæmpemæssige edderkopper.

Over 50 millioner eksemplarer af Minecraft er solgt siden lanceringen i 2009, og Mojang havde sidste år 816 millioner svenske kroner i overskud af en omsætning på 2,1 milliarder kroner.

Både Microsoft og Mojangs administrerende direktør, Carl Manneh, afviser at kommentere oplysningerne, men ifølge nyhedsbureauet Bloomberg har forhandlingerne stået på i flere måneder og vil betyde, at stifter Markus »Notch« Persson efter en overgangsperiode forlader selskabet.

Sammenhæng på tværs

Hvis handelen går igennem, vil den være den største, siden Satya Nadella i februar overtog ledelsen af Microsoft efter Steve Ballmer. Han signalerede dog dengang, at Xbox ikke er en del af Microsofts kerneforretning. Alligevel konkurrerer Xbox hårdt med Playstation, hvor sidstnævnte har taget en klar føring, siden de to nyeste modeller - Xbox One og Playstation 4 - blev lanceret med en uges mellemrum i november 2013.

Microsoft satser dog på at få Xbox-universet koblet sammen med Windows-universet og mobilverdenen, hvor Microsoft tidligere i år overtog finske Nokias mobilproduktion af Lumia-telefoner med netop Windows som styresystem. Sammenhængen på tværs skal gøre alle tre dele af forretningen mere populære, og her vil navnlig det at kunne spille på tværs af udstyret kunne lokke mange nye brugere ind i folden.

Der er fortsat meget langt mellem lommer med Windows-telefoner. På verdensplan er Windows Phone gået tilbage fra 3,4 til nu 2,5 procent af markedet, og det er bestemt ikke noget, der huer softwaregiganten, som satser massivt på at få fodfæste på mobilmarkedet. Til sammenligning leveres 85 procent af alle smartphone-telefoner fra fabrikkerne med Googles Android-styresystem, mens 11,7 procent kommer med Apples iOS-styresystem. Det gamle Nokia - nu Microsoft Mobile - står for omkring 90 procent af alle Windows-telefoner.

Tre ejere af en god forretning

Mojang har omkring 40 ansatte i det stockholmske Södermalm-område. Selskabet blev stiftet i 2009 af den nu 35-årige Markus Persson, som er tidligere spiludvikler hos det svenske selskab King Digital Entertainment, som står bag det ligeledes populære »Candy Crush«. Han har hidtil ikke ønsket udefrakommende investeringer og er i spilkredse kendt for at stå op mod store virksomheder, heriblandt Microsoft. I 2010 blev Mojang oprettet, da der blev solgt så mange Minecraft-spil, at Markus Persson kunne sige sit job op.

Mojang ejes af Markus Persson, en tidligere kollega fra King, Jakob Porsér, og Carl Manneh.