Microsoft vil gøre fremtiden firkantet

De kommende måneder vil verden blive udsat for et af de mest massive fremstød for et styresystem fra en IT-virksomhed nogensinde. Microsoft har sat alle sejl til for at indhente det tabte.

Foto: KEITH BEDFORD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med pomp, pragt og store armbevægelser lancerede Microsoft i går sit nye styresystem Windows 8, der meget vel kan betegnes som et af de vigtigste øjeblikke i selskabets historie. Nogen vil juble, andre vil få et chok, for det bliver den største ændring for den almindelige PC-bruger i mange år.

Windows 8 er det første Windows-system, der er skabt til trykfølsomme skærme, og det vil de kommende måneder og år resultere i en flodbølge af både nye (især bærbare) PCer og nye hybriddimser, der både kan være en PC med tastatur og en tavlecomputer, hvor skærmen kan tages af eller drejes.

Microsofts altoverskyggende mål er at vise, at de kan gøre Apple og Google kunsten efter og dermed vende tilbage i førerfeltet. PC-markedet svinder ind, fordi folk bruger pengene på tavlecomputere og mobiltelefoner i stedet. For hver mindre solgt PC, mister Microsoft penge, fordi styresystemet Windows ligger forinstalleret. For fem år siden udgjorde Windows 30 procent af Microsofts salg. I 2011 var det 25 procent af omsætningen på 74 milliarder dollar.

Intet hysteri

Premieren i butikkerne fra i dag vil dog være uden større hysteri.

»Nej, vi vil ikke se folk stå i kø i de sene nattetimer for at købe en Windows-tavlecomputer. Mange viser interesse men vil gerne lige se og prøve, før de beslutter sig. Vi forventer ikke et boom i hverken hardware- eller softwaresalget, og der vil da også ske en vis kannibalisering af det traditionelle PC-marked,« siger Anders Elbak, analysechef hos analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

Til gengæld er der udsigt til en syndflod af nye PCer - både bærbare og stationære - samt ikke mindst tavlecomputere med Windows 8.

»Fra weekenden vil der ikke længere blive solgt mange PCer med Windows 7 til privatmarkedet. Til gengæld kan der nok blive solgt et par hundredtusinder Windows 8-maskiner her op til jul, men der vil nok gå et par år, før man for alvor kan vurdere, om Windows 8 er blevet en succes,« siger Anders Elbak.

Han forventer til gengæld, at mange PC-producenter vil køre priskampagner. Massevis af nye computere har ventet på Windows 8, før de kommer på markedet. Prisspredningen vil være enorm fra de helt billige til 2.500 kroner til de helt dyre til 25.000 kroner. Generelt ventes priserne at følge producenternes normale prisleje, men også de nye fjerlette bærbare ultrabook-PCer ventes at tage et prisdyk for at gøre sig lækre.

Samtidig med Windows 8 lanceres mobiludgaven Windows Phone 8. Mens Microsoft suverænt er dominerende på PC-markedet, er mobiltelefonerne smertensbarnet for selskabet, der trods et par års markedsføring af Windows Phone 7 og 7,5 og et storstilet samarbejde med mobilgiganten Nokia fortsat ikke har fat i mere end få procent af markedet. Selv om Windows-telefonerne nu ofte får fine anmeldelser, er platformen ikke rodfæstet i kundernes bevidsthed; syv ud af ti vælger fortsat en telefon med Googles Android.

»Den nye æra«

Mens Google løber med kunderne, løber Apple med pengene og har de seneste ti år udviklet sig fra at være en kummerlig forretning til nu at være verdens mest værdifulde selskab. Den første iPhone fra 2007 ændrede alt, også mobilmarkedet.

Microsoft skiftede for nylig logo, så det nu illustrerer designet på Windows 8. Ud røg det det gamle blafrende flag, og ind kom et logo domineret af firkanter, der symboliserer startskærmens fliser i Windows og Windows Phone.

»Der er første skridt på vejen ud i det, vi kalder den nye æra fra Microsoft. Vi har genopfundet Windows som et helt nyt system, der ser helt anderledes ud. Vi tror, at Windows 8 bliver en succes, fordi det i så høj grad kan personaliseres og tilpasses den måde, man arbejder på,« siger Martin Thorning Hansen, divisionschef for Windows hos Microsoft i Danmark.

Han forklarer, at hele markedssituationen har forandret sig de senere år. Mens teknologien er buldret derudad, har virksomhederne fokuseret på at præstere en pæn bundlinje under finanskrisen og har derfor ikke haft tidligere tiders skarpe blik for innovation via investeringer i ny IT.

Til gengæld er forbrugerne begyndt at tage teknologi til sig hurtigere, end virksomhederne har kunnet følge med. Derfor stiller forbrugerne på deres arbejdsplads med egenbetalte smartphonetelefoner og tavlecomputere og kræver, at IT-afdelingerne får dem til at spille sammen med virksomhedens IT-systemer.

»Sfærerne mellem arbejdsliv og privatliv smelter sammen, og ting som sociale medier, cloudcomputing og meget andet er i dag blevet en del af folks hverdag. Windows 8 er det første produkt, hvor vi rammer nerven i den udvikling. Det kan sammenlignes med telefonerne: I dag ville man aldrig opfinde en fastnettelefon. Og i dag ville man aldrig vælge andet end en trykfølsom skærm, « siger han.

Ingen kø til udskiftning

For Microsoft bliver Windows 8 afgørende vigtig.

»Dette er meget vigtigt for Microsoft. Verden oplever den største ændring på IT-markederne i 25 år, hvor alt bliver mobilt og bruger apps og cloudbaserede løsninger. Det gør de klassiske styresystemer mindre og mindre vigtige, da mere og mere kører gennem internetprogrammet. Derfor er det nødvendigt for Microsoft også at gå denne vej,« siger Anders Elbak.

Men hvor vigtigt er det reelt for menigmand, at Windows 8 er tværgående. Man køber jo ikke en ny Xbox, fordi man har fået en ny telefon eller PC med Windows 8 på?

»Nej, brugeren er fløjtende ligeglad med det her og nu, hvis bare det fungerer relativt gnidningsfrit sammen. Om alt kører Windows eller ej, er mere eller mindre underordnet. Folk løber ikke ud og køber ens udstyr, medmindre der kommer en god samlepakke med det hele i, men måske overvejer de at vælge Windows, næste gang en teknologisk dims skal skiftes ud,« siger han.

For de fleste virksomheder vil Windows 8-premieren være en ikke-begivenhed; de skifter ikke bare ud. Til gengæld kan IT-afdelingerne se en fordel i at have mest muligt på samme teknologiske platform, og de danske IT-forhandlere har derfor store forventninger til lanceringen, fordi Android fra Google og iOS fra Apple aldrig rigtigt er slået igennem i Danmark.

»Om virksomhederne reelt køber eller ej, er ikke sikkert. Men forhandlerne ser det som en mulighed for at komme ud og tale med IT-afdelingerne. Og så ophører Microsofts support til Windows XP jo i foråret 2013, hvor mange så skal vælge, hvad de gør,« siger Anders Elbak.

Mange holder fortsat fast i ældre versioner af Windows. Windows XP kører stadig på henved 41 procent af verdens 1,5 mia. PCer. I august foregik 47,2 procent af alle besøg på danske netsider fra en computer med Windows 7, 14,7 procent brugte Windows XP, og 10,5 procent havde Windows Vista, viser tal fra brancheorganisationen Danske Medier.