Microsoft vandt sag om MP3

Nye licenskrav for brug af MP3-musikformatet faldt til jorden.

Det mest brugte musikformat er MP3, som også er blevet kaldenavnet for de digitale musikafspillere, MP3-afspillerne. Foto: Bax Lindhardt, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens nok mest udbredte musikformat, MP3, forbliver frit, efter at Microsoft har vundet en ankesag mod netværksgiganten Alcatel-Lucent.

Microsoft blev i februar 2007 dømt til at betale Alcatel-Lucent 1,52 milliarder dollars i erstatning, da retten fandt det bevist, at Alcatel-Lucent ejede musikformatet MP3, som Microsoft havde lagt ind i sine tjenester, skriver IT-nyhedstjenesten digi.no.

Afgørelsen betød, at alle, der benytter MP3-formatet, skulle betale licens til Alcatel-Lucent. Men Microsoft ankede og fik ret. Det er nemlig det tyske Fraunhofer-institut, der har opfundet og fået patent på MP3-formatet, som er en måde at komprimere musik digitalt, så den fylder mindre, uden at det er hørbart. Og Microsoft havde allerede betalt licens til Fraunhofer Institut.

De softwareproducenter og andre, der ønsker at lægge muligheden for at gemme i MP3-formatet ind i deres produkter, skal betale licens for det, men derudover må man gerne anvende formatet, der da også er blevet de facto-standard for musik og musikafspillere.

Alcatel-Lucent ville imidlertid ikke give op og førte sagen videre. Men nu har den amerikanske Appeals Court for the Federal Circuit slået fast, at Alcatel-Lucent ikke kan kræve licens for brug af MP3-formatet.