Microsoft tabte 70 milliarder på Nokia-opkøb

Købet af den finske mobilvirksomhed koster Microsoft 40 milliarder kroner, men udløste et kurssmæk på 70 milliarder kroner til investorerne.

Foto: HEINZ-PETER BADER
Mens Nokia-aktien strøg til vejrs på nyheden om, at IT-giganten Microsoft overtog den skrantende mobil-forretning, udløste det anderledes stramme reaktioner fra Microsoft-investorerne.

De sendte aktien ned med 4,55 procent, hvilket svarer til et fald i markedsværdien på næsten 70 milliarder kroner - vel at mærke efter et opkøb til en værdi af "kun" 40 milliarder kroner.

Microsoft-investorerne kender udmærket godt Nokia. De to selskaber indledte i 2011 et samarbejde, som blandt andet har mundet ud i den kendte Nokia smartphone Lumia, hvis styresystem er leveret af Microsoft - en såkaldt Windows Phone.

Nokias topchef Stephen Elop kom desuden fra netop Microsoft, og han følger nu med over Atlanten, og der spekuleres i, om han er den næste topchef for hele Microsoft-butikken, hvis nuværende CEO, Steve Ballmer, ventes at gå af inden for de næste 12 måneder.

Købet af Nokias mobilforretning sammenlignes med Googles opkøb af Motorola i 2012, som gav dem adgang til en lang række patenter og intellektuelle rettigheder.

Microsoft betaler 28,3 milliarder kroner for Nokias Devices & Service-forretning og 12,3 milliarder kroner for patenter og licenser.

Overtagelse Nokia skal dog godkendes af aktionærer og myndigheder, før den kan blive til virkelighed. Ifølge Steve Ballmer kan det allerede kan ske i første halvår 2014.