Microsoft taber stor patentsag

Softwaregiganten skal betale næsten halvanden milliard kroner til lille canadisk firma for ulovligt at have indbygget dets teknologi i Word.

Microsoft har tabt en patentsag ved den amerikanske højesteret. Arkivfoto: Charles Platiau, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Softwaregiganten Microsoft har tabt en sag i den amerikanske højesteret og skal betale 1,49 milliarder kroner for ulovligt at have brugt et andet firmas teknologi i sit Word-tekstbehandlingsprogram.

Højesteret afviste enstemmigt Microsofts ankesag og holdt derved fast i, at det lille canadiske firma, i4i, har fået krænket sit patent. Bøden på 290 millioner dollars er den hidtil største, som er givet i en patentsag.

Forbud mod salg af Word

i4i lagde sag an mod Microsoft i 2007, da det opdagede, at Microsoft havde bygget teknologien ind i både Word 2003 og Word 2007. Patentet handler om brugen af XML, et programmeringssprog til formatering af tekst og til at gøre filer læsbare på tværs af forskellige programmer.

Det lykkedes på et tidspunkt i4i at få lavere retsinstanser til at udstede et forbud mod, at Microsoft kunne sælge Office-kontorpakken med Word i. Det fik Microsoft til at fjerne funktionen fra alle tilgængelige udgaver af Microsoft Word og Microsoft Office, der sælges i USA.

Microsoft, der er verdens største softwareselskab, har ikke betalt noget til i4i endnu, men i4is bestyrelsesformand, Loudon Owen, var selvsagt yderst tilfreds med afgørelsen i højesteret.

»Det er en af de betydeligste forretningsområder, som retten har truffet beslutning på i årtier,« sagde han i en kommentar.

Ønsker en lovændring

Microsoft vil arbejde for at få patentloven ændret, fordi den i øjeblikket kræver, at den sagsøgte skal vise, at der er 70-80 procent »klart og overbevisende« bevismateriale, som støtter den sagsøgtes sag. Microsoft har argumenteret, at det må være nok med en »overvægt« af bevismateriale, altså over 50 procent - et synspunkt, der støttes af andre teknologigiganter. Højesteret fastslog imidlertid, at »klart og overbevisende« er det rette vurderingsgrundlag.

Microsoft mener desuden, at teknologien, som patentet omfatter, allerede var på markedet.