Microsoft stod bag flest opkøb i 2015

Den amerikanske softwaregigant topper listen over opkøbere i teknologiverdenen i 2015, hvor næsten alle de store har holdt sig tilbage. Til gengæld er investeringerne i virtuel virkelighed eksploderet på årets første to måneder.

Microsofts topchef siden 2014, Satya Nadella (til højre og på skærmen), topper indkøbslisten for 2015 efter at have lagt forretningsplanen om for verdens største softwareselskab. Arkivfoto: Baz Ratner, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BAZ RATNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft gik i 2015 mod strømmen og købte endnu større op end tidligere i teknologibranchen, mens de andre store spillere trappede ned.

Den amerikanske softwaregigant foretog i alt 18 opkøb i 2015 mod ti i 2014 og topper dermed på listen over storkøbere. Det mest spektakulære opkøb var de 2,5 milliarder dollars, som Microsoft betalte for den svenske spilsucces »Minecraft«. Et andet køb var e-mailapplikationen Acompli, som blev til Outlook til både Android og iOS.

Ny stil i Microsoft

Microsoft har med sin nye topchef, Satya Nadella, som tog over i begyndelsen af 2014, lagt sin forretning helt om og går nu efter at få bredere fat med sin software med tilsvarende mindre fokus på selv at producere hardware som f.eks. Windows-telefoner, selv om Microsoft købte finske Nokias mobilproduktion for 40,5 milliarder kroner - en værdi, som siden er blevet nedskrevet til meget lidt.

Google, som i 2014 købte 35 virksomheder op, har i 2015 »kun« købt 16. Også Apple, Facebook og Yahoo har holdt sig tilbage i forhold til tidligere, viser tal fra analysefirmaet CB Insights. Kun internetgiganten Amazon og Salesforce kan mønstre en beskeden fremgang på købslisten.

På verdensplan blev der i 2015 foretaget 3.350 opkøb og fusioner mod 2.720 i 2014, men det tyndede noget ud i 2. halvår, hvor der skete færre opkøb end året før. I 2014 var Yahoo og Google de helt store, hvorimod Yahoo i 2015 udelukkende købte et enkelt selskab, nemlig den sociale indkøbsplaform Polyvore for 161 millioner dollars.

Virtuel virkelighed runder milliarden - på to måneder

Der er tegn på, at opkøbene vil tage til i år. Allerede de første to måneder har investorerne lagt 1,1 milliarder dollars eller 7,4 milliarder kroner i den nye, fremstormende teknologi med virtuel og suppleret virkelighed (»virtual reality« og »augmented reality«), hvor man med særlige briller på træder ind i enten en helt computerskabt verden eller kombinerer den virkelige verden med den computerskabte. Her kan man så bevæge sig rundt, gå på opdagelse og foretage sig ting og sager, som om det virkeligt skete.

En rapport fra investeringsbanken Goldman Sachs anslår, at markedet for virtuel virkelighed - »virtual reality« (VR), den rene vare, hvor alt er kunstigt - og »augmented reality« (AR) - hvor det, man faktisk ser, blandes med en kunstig verden - over de næste år vil være mellem 110 og 120 milliarder dollars værd. Det svarer til op mod 810 milliarder kroner.

Ifølge en rapport fra Digi-Capital er det første gang, at investeringerne i VR og AR har rundet en milliard dollars, og så er det tilmed sket på blot to måneder. I hele 2014 blev der investeret 700 millioner dollars, fremgår det.

Briller på vej i stor stil

800 millioner af de 1,1 milliarder dollars er lagt i et enkelt selskab, nemlig Magic Leap, mens de resterende 300 millioner er gået til en række mindre virksomheder.

Alle de store teknologiproducenter - Facebook, Samsung, HTC, Microsoft, Sony og Apple - enten har eller ventes at få VR-briller klar og sendt på markedet i løbet af i år. Eksperter forventer dog, at det store boom først kommer efter sommerferien og dermed op til julehandelen, som traditionelt er årets største handelstidspunkt, når man er i elektronikbranchen.