Microsoft springer i luften

Office 365 til virksomheder er et direkte fremstød mod Google, som har generet Microsoft.

Med Office 365 kapper Microsoft aldeles bindeleddet til software installeret på computeren. Alt kan bruges direkte over netforbindelsen, også på en mobiltelefon. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere

Giganternes kamp skærpes, når verdens største softwarefirma Microsoft springer i luften.

Det sker med den nye udgave af kontorpakken Office - med det officielle navn Office 365 - som bliver softwaregigantens største skridt inden for internetbaserede programmer efter tre årtiers fokus på at installere software på PCer.

Tekstbehandlingsprogrammet Word, regnearket Excel, præsentationsprogrammet PowerPoint og postprogrammet Outlook kommer nu i et særligt onlineformat, som kan bruges fra alt udstyr, blot der er internetforbindelse. Dermed går Microsoft for alvor i kødet på ærkerivalen Google, som altid har praktiseret onlinesoftware og -tjenester.

Kræver blot en internetforbindelse

Office 365 kan bruges på alle computere, tavle-PCer samt telefoner med Windows Phone, RIMs Blackberry-telefoner, Apples iPhone-telefoner og alle telefoner med Google Android som styresystem.

Office 365 er helt løsrevet fra software installeret på en computer. Målgruppen er virksomheder. Mindre firmaer med under 25 ansatte køber adgang for omkring 34 kroner pr. bruger om måneden, mens større virksomheder betaler 50-150 kroner og får så til gengæld adgang til arkiveringsplads og besked- og kommunikationssystemet Microsoft Lync.

Microsofts angreb sker, fordi Google ikke alene har haft held til at få millioner af private netbrugere til at kaste sig over de ofte gratis tjenester med e-posttjenesten Gmail og kontorpakken Google Docs som de mest anvendte. Også en række virksomheder er steget på vognen og foretrækker nettjenesterne frem for at betale store licensbeløb til Microsoft.

Største aktiestigning siden september

Det har - sammen med et faldende PC-salg - presset Microsofts indtjening, som altovervejende stammer fra styresystemet Windows, som snart sagt enhver PC i løssalg leveres med, og kontorpakken Office, som desuden har fået konkurrence af gratis alternativer som OpenOffice.org og nu også LibreOffice.org.

Lanceringen af Office 365 fik Microsoft-aktien til at skyde 3,7 procent i vejret. Det er det højeste spring opad siden september og viser, at også aktieinvestorer tror på, at Microsoft gør det rigtige. Microsoft har allerede mindre satsninger på onlinesoftware på programmet. Sidste år blev Office 2010 lanceret i en skrællet udgave.

Google har dog allerede givet Microsoft tørt på. Produktdirektør for Google Aps, Shan Sinha, skriver på sin blog, at det er bedre at begynde med ny teknologi end at lægge ekstra på en aldrende teknologi.

Se TV: Microsofts nyeste Office i skyen