Microsoft slår forventninger og lægger om

Det er salg til erhvervslivet, som trækker et godt regnskab hjem. Ikke et ord om Steve Ballmers afløser på topposten.

Microsoft har i denne uge lanceret sin Surface 2-tavlecomputer, og snart kommer den nye Xbox One-spillekonsol, som begge skal sikre en bedre fremtid for verdens største softwareselskab. Arkivfoto: Joe Raedle, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye Xbox, software til erhvervslivet og nye nettjenester er det, der skal sikre den amerikanske softwaregigant Microsofts fremtid for at stå imod det faldende salg af PCer og dermed af indtjeninger på Microsofts Windows-styresystem.

Microsofts juli-september-regnskab - som i Microsoft-verdenen er 1. kvartal på grund af det forskudte regnskabsår - viste en fremgang, der overgik, hvad analytikerne havde forventet. Det sker på et tidspunkt, hvor Microsoft er ved at stille forretningen om, samtidig med at overtagelsen af finske Nokia er forestående, og topchef Steve Ballmer er på vej ud - og Microsoft er tavs om hans afløser.

Overskuddet steg til 5,24 milliarder dollars mod 4,47 milliarder for et år siden, og omsætningen voksede med 16 procent til 18,5 milliarder dollars.

Software sælger - til erhvervslivet

Det er især salget til erhvervslivet, som trækker opad. Her er der både bud efter Office-kontorpakken og efter serversoftware. Derimod falder indtjeningen på private brugere, som i stigende omfang fravælger de klassiske PCer - og dermed Windows og Office - til fordel for smartphonetelefoner og tavle-PCer. Microsoft står svagt på tavle-PC-området, der domineres aldeles af Googles Android-styresystem med en andel på omkring 80 procent og med Apples iOS-styresystem på en andenplads med en andel på cirka 13 procent.

Microsoft sætter dog sin lid til den forestående novemberlancering af den nye Xbox One-spillekonsol, som først når Danmark i 2014, og - i mindre omfang - sin egen Surface 2-tavlecomputer, som kom i handelen i denne uge.

Surface-tavlen bliver nu solgt

Salget af Microsoft-udstyr - heriblandt Surface og Xbox - steg med 37 procent til 1,49 milliarder dollars, mens det øvrige privatsalg med bl.a. Windows faldt med 7,2 procent til 4,34 milliarder dollars. Ifølge Microsoft er der i kvartalet solgt for 400 millioner dollars Surface-tavlecomputere - et plaster på såret oven på forrige kvartals afskrivning på 900 millioner dollars eller små fem milliarder kroner af usolgte Surface-modeller, som samlede støv på hylderne.

På erhvervsmarkedet er det netbaserede programmer samt programmer som SharePoint til deling af dokumenter og Exchange til synkronisering af e-post, der trækker.

Steve Ballmer trækker sig fra den toppost, som han har siddet på siden 2000, senest til august 2014.