Microsoft sendte syv mia. dollar gennem skattehul

Senatshøring i USA stiller skarpt på de store techselskabers skattemanøvrer. Specielt Microsoft får kritik - men softwaregiganten har ikke gjort noget ulovligt.

Microsofts topcehf Steve Ballmer er ikke bange for at bruge skattely. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEE JAE-WON
Det er ikke kun i Danmark, at myndighederne for tiden stiller skarpt på store virksomheders skattemanøvrer. Det samme gør sig gældende i USA, hvor en senatshøring har afsløret, at softwarevirksomheden Microsoft på en kort årrække har tjent syv milliarder dollar (40 mia. kr.) via skattely. Det skriver nyhedssitet CNN.

Microsoft har dog ikke gjort noget ulovligt. Virksomheden har blot benyttet sig af muligheder i skattelovgivningen. Spørgsmålet er nærmere, om man kan forsvare den slags manøvrer, der går til grænsen af lovgivningen - og i nogle tilfælde er tænkt helt andre situationer.

Sådan lyder det i hvert fald fra Demokraternes senator Carl Levin, der står i spidsen for komiteen, som står bag høringerne. Lovligt eller ej - så sender de store virksomheder blot en regning videre til andre, og derfor mener Levin, at skattelovgivningen skal ændres, mener han.

"Disse skattemanøvrer flytter skattebyrden til de borgere, der ikke bruger en hær af advokater og revisorer og datterselskaber på at sænke deres skat," siger Carl Levin ifølge CNN.

I tilfældet Microsoft, så registrerede virksomheden halvdelen af sin omsætning i årene 2009 til 2011 i et datterselskab på Puerto Rico, der hører til USA, men er begunstiget med en speciel skatteaftale. Det sparede Microsoft for en skatteregning på 4,5 milliarder dollar. Ved at bruge et andet kendt skattehul, hvor virksomheden kan flytte royalties-betaling til udlandet, tjente Microsoft andre 2,4 milliarder dollar.

Microsofts viceskattechef William J. Sample vil dog ikke bøje nakken. I en forklaring til komiteen, argumenterede han, at virksomhedernes konkurrencedygtighed bliver understøttet af mulighederne for at flytte skattebetalingen og at det i sidste ende er med til at skabe job i USA.