Microsoft rykker ind i ekkoet fra Amazon

Softwaregiganten vil indbygge Skype i sin nye, intelligente højttaler, der kommer til efteråret og skal forsøge at slå Amazons Echo af banen og dermed få bedre fat i hjemmene.

Invoke er en højttaler med indbygget talegenkendelsesteknologi fra Microsoft. Invoke produceres af det Samsung-ejede Harman Kardon og kommer til efteråret, og modsat konkurrenterne vil man kunne bruge den som telefon, fordi Microsoft samtidig indbygger sit Skype-program til internettelefoni. Foto: Harman Kardon Fold sammen
Læs mere

Kampen om stemmestyret kontrol med hjemmet og de daglige opgaver spidser til, når også softwaregiganten Microsoft til efteråret er klar med sit bud på en ny højttaler, der også kan bruges som telefon, og som skal skaffe Microsoft en hårdt tiltrængt plads i hjemmene.

Invoke hedder den intelligente højttaler, som vil udnytte både Microsofts digitale assistent Cortana, der findes i Windows 10 og kan bruges på Android- og iOS-udstyr og snart også i biler, samt softwaregigantens ejerskab over Skype, som leverer gratis telefoni over internetforbindelsen. Det er den sydkoreanske elektronikgigant Samsungs Harman Kardon, der producerer Invoke, som også vil kunne afspille den musik, man beder om, tænde og slukke lyset på kommando, skrive aftaler ind i sin kalender og skaffe svar på ens spørgsmål ved at søge på nettet, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal.

Amazon sidder på 71 procent af markedet

Internetgiganten Amazon har sat sig solidt på markedet for stemmestyrede produkter med sin Echo-højttaler, der fåes i flere størrelser. Echo sidder på omkring 71 procent af det amerikanske marked for stemmestyrede højttalere, mens konkurrenten Google har en markedsandel på omkring 24 procent med sin Home-højttaler, der kom på markedet i efteråret 2016, mere end et år efter Amazons Echo.

Echo rummer Amazons talegenkendelsesteknologi Alexa, som man derfor kan stikke kommandoer eller stille spørgsmål til. Alexa-teknologien bygges ind i stadig flere ikke-Amazon-produkter. Men Alexa kan ikke som Skype håndtere internetopkald, hvilket kan skaffe Microsoft et trumfkort.

Også Apple er efter sigende i gang med at udvikle en talende højttaler, som bruger Apples digitale assistent Siri, der kendes fra Apples iPhone-telefoner. Men hverken den, Amazons Echo eller Google Home har telefoni som en del af repertoiret - endnu. Både Amazon og Google arbejder nemlig på at udvide på præcis dette felt.

På dansk?

Microsoft lover, at lydkvaliteten på Invoke vil være i top, hvilket også er afgørende, hvis den skal bruges som erstatning for en almindelig telefon. Invoke vil også fungere tæt sammen med Microsofts softwareprogrammer som kalendere.

Invoke kommer i en sort og hvid udgave, men prisen er endnu ukendt. Det står heller ikke klart, præcis hvilke andre produkter i hjemmet Invoke er i stand til at arbejde sammen med og dermed kunne styre.

Et stort spørgsmål er, om Invoke vil kunne forstå dansk. Det er endnu kun Apples Siri, der er i stand til det, og intelligent udstyr, der skal tiltales på fremmedsprog, har ifølge eksperterne ikke store muligheder for at nå bredt ud herhjemme.

Selv om Microsoft med Windows er indenfor i langt de fleste hjem, har softwaregigantens satsning på mobiltelefoner og mobilt udstyr været en fiasko. Microsoft købte finske Nokias mobilforretning med Windows-telefoner for 40,5 milliarder kroner men måtte efter to år nedskrive værdien af forretningen med stort set samme beløb, og Windows-telefoner skal man i dag leder med mikroskop efter i statistikkerne.