Microsoft-rekord overskygges af faldende Windows-salg

For tredje kvartal i træk sælges der færre Windows-licenser, et af Microsofts guldæg. Det er spil og Office-pakken, der trækker op, mens Microsofts netaktiviteter giver dundrende underskud.

Microsoft-topchef Steve Ballmer havde grund til at juble over det bedste kvartal nogen sinde. Men i horisonten truer mørke skyer, og fremtrædende Microsoft-aktionærer har krævet, at Ballmer går af. Arkivfoto: Ray Stubblebine, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Aldrig nogen sinde før har verdens største softwarefirma, Microsoft, solgt så meget som i det forgangne kvartal. Men flagskibet og et af de to guldæg i kurven, styresystemet Windows, skuffede for tredje kvartal i træk, så de mørke skyer kan ses i horisonten fra topchef Steve Ballmers kontor.

Efter at IBM, Google og navnlig Apple i den forgangne har fremlagt det ene rekordregnskab efter det andet, meldte Microsoft sig torsdag aften i køen. Omsætningen i april-juni steg med otte procent til 17,37 milliarder dollars (eller 90,6 milliarder kroner), og resultatet efter skat steg til 5,87 milliarder dollars fra 4,52 milliarder for et år siden.

Office og spil trækker op

Microsofts andet guldæg, Office-kontorpakken, sælger fortsat bedre. Salget steg med syv procent til 5,8 milliarder dollars. For nylig kom Microsoft med en ren netversion, Office 365, som fik gode ord med på vejen, fordi den viser, at Microsoft tænker over, at PCens gyldne æra kan være forbi.

Men også Microsofts spilplatform med Xbox 360 som central spiller på stuegulvet er med til at hive det gode regnskab i land. Her steg salget med 30 procent til 1,5 milliarder dollars, navnlig takket være Xbox-spillekonsollen og det nye Kinect-udstyr, så man kan betjene konsollen med bevægelser.

Det faldende salg af PCer til fordel for de nye tavlecomputere rammer imidlertid hårdt. Og med færre PCer bliver der solgt færre Windows-licenser, for Microsoft har formået at sikre sig en markedsandel på rundt regnet 90 procent inden for styresystemer til PCer. Det er svært, nogle steder umuligt, at købe en ny computer, uden at Windows allerede er installeret på den.

PC-salget går tilbage - Windows følger med

Windows-salget lå lavere end for et år siden, og det er tredje kvartal i træk, at det sker. Microsoft har endnu ikke leveret et styresystem, som egner sig til de meget populære tavle-PCer. Først i 2012 ventes Windows 8, som er målrettet tavlecomputerne, at komme på markedet.

Windows-salget faldt med 0,8 procent til 4,7 milliarder dollars og er på et år faldet med to procent..

Chipgiganten Intel har netop nedjusteret forventningerne til PC-salget for resten af 2011. Intels chips sidder i omkring 80 procent af verdens PCer, men den større brug af mobiltelefoner og andet mobilt udstyr betyder vigende salg af traditionelle PCer.

Intel forventer nu en stigning i PC-salget på 8-10 procent mod tidligere en mindre tocifret fremgang.

Dundrende underskud

Microsofts evigt underskudsgivende onlinetjenester, som indbefatter Bing-søgemaskinen og MSN-netportalen, øgede godt nok salget med 16,5 procent til 662 millioner dollars, men underskuddet steg fra 688 millioner dollars for et år siden til nu 728 millioner dollars. De seneste tre år har denne afdeling sammenlagt tabt næsten 6,5 milliarder dollars.

De seneste 12 måneder er Microsoft-aktien kun steget med otte procent, hvor det teknologitunge Nasdaq-aktieindeks som helhed er vokset med 30 procent.

Regnskabet afslutter Microsofts forskudte regnskabsår.