Microsoft på turbo

Verdens største softwarevirksomhed sætter ekstra fart på innovation som værn mod finanskrise og en ny generation konkurrenter.

CEO Steve Ballmer rullede også kropssproget helt ud, da Microsoft præsenterede den største pakke af nye produkter nogensinde på partnerkonferencen WPC i New Orleans. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»En krise er en mulighed, man ikke bør gå glip af,« lyder mantraet fra præsident Obamas stabschef, Rahm »Rahmbo« Emanuel, og samme holdning finder man hos en ligeledes hårdkogt herre, Microsofts CEO Steve Ballmer.

På partnerkonferencen WPC i New Orleans præsenterede Ballmer & Co. den største udrulning af produkter nogensinde. Samtidig vil koncernen i det kommende år investere knap ti milliarder dollar i ny teknologi.

»Mere end nogen anden virksomhed i verden,« lød det selvbevidst fra topchefen.

Google irriterer
Det er et ambitiøst forehavende for Microsoft, der selv tumler med den finansielle krise og i år for første gang nogensinde måtte gribe til massefyringer. Men endnu mere påtrængende er den stigende konkurrrence på en række fronter.

Dels er Microsoft oppe mod gamle kendinge som Oracle, IBM og Apple, dels er der hele den nye generation af virksomheder, der tæller navne som Amazon, Salesforce og frem for alt Google.

Søgegiganten satte også sit præg på denne Microsoft-event ved kort tid forinden at annoncere et nyt styresystem, Chrome OS, der er et direkte angreb mod Microsofts guldæg, Windows.

Branche-insidere vil vide, at Googles nyhed primært skulle irritere Microsoft op til denne vigtige partner-event, og aktionen syntes at lykkes.

I sin tale gjorde Steve Ballmer sig store anstrengelser for ikke at komme ind på konkurrencen fra Google, og da han efterfølgende blev spurgt om Chrome OS, tog han først en dyb indånding.

»Okay, jeg vil være respektfuld,« lød det fra topchefen, hvorefter han affærdigede Googles nyhed som ukonkret og langt ude i fremtiden. Ikke desto mindre er Google mere end en vanlig konkurrent for Microsoft.

»Vi har altid haft konkurrenter, men de senere år har vi oplevet en ny slags, som ikke ligner os, og som arbejder med nogle helt andre forretningsmodeller,« siger salgsdirektør Bjarne Riis fra Microsoft.

Google er ikke en softwarevirksomhed, men lever af reklamer på nettet, hvilket gør virksomheden i stand til at levere produkter som Google Apps – en konkurrent til Microsoft Office – gratis.

Det er nye tider, som Microsoft i disse år er ved at vænne sig til, fortæller Tim Harmon, senioranalytiker hos Forrester Research.

»Google repræsenterer en ny generation virksomhed, der arbejder på en helt anden måde, end man har været vant til. Desuden er Google begunstiget af en ny generation brugere, Milennials (født mellem 1980 og 2000, red.), som har en helt anderledes og mere intuitiv tilgang til teknologi. Den generation identificerer sig i høj grad med Google, der er cool. Og bestemt mere cool end Microsoft,« siger Tim Harmon.

Fra PC til skyen
Google er også eksponent for en udvikling, som Microsoft var længe om at tage til sig; internettet som omdrejningspunkt. I disse år handler det om Cloud Computing (CC), hvor programmer og data ikke længere befinder sig på den enkelte PC, men på nettet, i skyen.

Microsoft har tøvet med at favne CC, da det som udgangspunkt harmonerer dårligt med koncernens kerneforretning, Windows og Office installeret på den enkelte computer. Men i det sidste års tid har Microsoft talt stadigt varmere om skyen, og de nye produktlanceringer handler meget om nettet.

Microsofts offensive satsning på nye teknologier som for eksempel CC skal overbevise de mange partnere om, at Microsoft er på omgangshøjde og til at regne med. Samtidig påpeger Microsoft, at en bedaget virksomhed måske ikke er lige så sexet som opkomlingene fra Google, men til gengæld har andet at byde på.

»Vi skaber værdi og arbejdspladser langt uden for vores egne rækker. Analysebureauet IDC dokumenterer, at når Microsoft lancerer det nye styresystem Windows 7, vil vores partnere generere mere end 100 kroner i omsætning, hver gang vi har skabt en omsætning på cirka fem kroner,« siger Bjarne Riis.