Microsoft overtager Nokias hovedkvarter

Symbolet på Finlands fremdrift bliver nu overtaget af amerikanerne.

Nokias hovedkvarter i Espoo uden for Helsinki bliver nu Microsofts. Foto: Markku Ojala, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MARKKU OJALA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske mobilgigant Nokia overdrager sit navnkundige hovedsæde uden for den finske hovedstad Helsinki til Microsoft.

Hovedsædet ligger i Espoo lige ud til Østersøen og er blevet kaldt »Nokia-huset«. De fleste af de ansatte, som har arbejdsplads her, er en del af Nokias mobildivision, som Nokias aktionærer tirsdag i denne uge besluttede at sælge til Microsoft.

Den amerikanske IT-gigant lagde 4. september et bud på mobildivisionen på 5,44 milliarder euro svarende til 40,5 milliarder kroner og overtager i løbet af 1. kvartal 2014 mobiludviklingen og -produktionen, hvor Lumia-telefonerne med Microsofts mobilsoftware, Windows Phone, er den vigtigste del.Nokias hovedkvarter var i 1990erne og frem symbolet på den økonomiske succes, som Finland oplevede, og hvor Nokia var det store lokomotiv. I december 2012 solgte Nokia hovedkvarteret presset af den dårlige økonomi men valgte samtidig at leje bygningen på en åremålskontrakt.

Frasalget af mobildivisionen betyder ikke enden for Nokia. Nokia-koncernen fortsætter med tre hovedområder og ejer fortsat Nokia-navnet. Den største - og økonomisk givtigste - del er Nokia Solutions and Networks (NSN), der er verdens tredjestørste leverandør af mobilnet og udstyr til samme efter svenske Ericsson og kinesiske Huawei. Det er NSN, der har været Nokias store indtægtskilde gennem en længere periode, og som fremover vil udgøre omkring 90 procent af Nokias omsætning.

Også Nokias kort- og lokationstjeneste Here, som tidligere hed Nokia Maps, er fortsat Nokia-ejendom og en stadig vigtigere indtægtskilde, som Nokia udnytter bredt. Endelig består hele Nokias forretning for såkaldt Avancerede Teknologier, altså patenter og teknologiske rettigheder, som Nokia ejer, og som der kan tjenes gode penge på.Microsoft køber foruden mobilforretningen retten til i ti år at kunne bruge udvalgt Nokia-teknologi og kan ti år frem i tiden også anvende Nokia-navnet. Nokia selv kan kun anvende »Nokia« på mobiludstyr frem til 31. december 2015.