Microsoft overtager først Nokia i 2014

Analytikere stærkt splittet over handelen, hvor Microsoft overtager 32.000 medarbejdere.

Nokias hovedkvarter i Espoo uden for hovedstaden Helsinki summer af liv efter Microsofts køb af mobilproducenten. Foto: Sari Gustafsson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SARI GUSTAFSSON

Det er nu op til Nokias aktionærer og konkurrencemyndighederne at sige god for, at den amerikanske softwaregigant Microsoft kan overtage den finske mobilgigant i løbet af de første tre måneder af 2014.

Microsoft lagde natten til tirsdag dansk tid et bud på 5,44 milliarder euro - svarende til 40,5 milliarder kroner - på Nokias mobilforretning og en stribe af vigtige mobilpatenter.

Der er meget delte meninger om handelen. Nogen ser den som et brandudsalg fra Nokias side før lukketid. Andre ser lysere på fremtiden.

»Det understreger meget godt den situation, som Nokia står i. Nokia er stadig midt i en turn-around, som er vældig usikker, hvad angår fremtiden, og hvordan Nokia vil udvikle sig på mobilområdet. De mest positive analytikere forventer en indtjening til næste år på 1,6 milliarder euro, de mest negative et tab på 500 millioner euro. Spændet alene er udtryk for, at man er splittet,« siger aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, som følger teknologimarkederne tæt.

32.000 ansatte følger med over til Microsoft, mens Nokia fortsætter med sin mobiludstyrsproduktion i Nokia Siemens Networks (NSN), som Nokia for nylig købte sin tyske samarbejdspartner Siemens ud af og netop har omdøbt til Nokia Solutions and Networks.