Microsoft overrasker med holografiske briller

Hololens blander gennemsigtig 3D-grafik med den virkelige verden, så man f.eks. kan spille Minecraft på møblerne i stuen - eller styre en rumbil på Mars, som NASA vil forsøge det.

Når man tager Microsofts Hololens-briller på, kan man med håndbevægelser og stemmen styre sig gennem Windows og få vist f.eks. billeder eller film oven på virkeligheden. Microsoft præsenterede brillerne onsdag aften men tillod ikke, at der blev taget egne billeder. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

»Og så var der lige én ting til...«

Scenen var en ganske anden og dermed også overraskende, fordi det var Microsoft og ikke Apple med nu afdøde topchef Steve Jobs, der »lige« trak en ekstra dims op ad lommen.

Microsoft fremtryllede ikke en ny telefon eller tavle-PC men derimod et sæt holografiske briller, Hololens, efter at det nye styresystem Windows 10 var blevet præsenteret onsdag aften i Microsofts hovedkvarter i Seattle i det nordvestlige USA.

Spil Minecraft på møblerne

Hololens er ikke i nærheden af at komme på markedet, sådan som Windows 10 ventes at komme til efteråret - og blive gratis for alle, der lige nu bruger Windows 7, Windows 8/8.1 eller nyeste udgave af Windows Phone-softwaren. Men de nye briller vil måske engang kunne ændre den måde, som vi i dag arbejder og bruger en computer på.

Hololens blander gennemsigtig, tredimensionel grafik med den rigtige verden, når man bruger brillerne, og man vil f.eks. kunne spille det populære Minecraft-spil, som Microsoft købte for nylig, og bygge miljøer på møblerne i stuen, se en Skype-video på en mur eller bygge modeller i den frie luft ved at bevæge hænderne og afgive stemmekommandoer.

Microsofts topchef gennem et år, Satya Nadella, kaldte brillerne for »et magisk øjeblik«. De er noget ganske andet og meget mere end Googles meget omtalte Google Glasses, som internetgiganten i øvrigt nu selv har lagt på hylden igen, og viser, at Microsoft under Nadella på rekordtid er kommet godt på vej i sin store omstilling fra at være en tung softwareproducent - og fortsat en af verdens største - til at nytænke på alle platforme, ikke kun på den traditionelle computer.

Har kunnet arbejde i fred

Samtidig har Microsoft kunnet arbejde lidt under radaren, mens al opmærksomhed gennem det seneste år har været tillagt Google og Apple og deres slagsmål.

Hololens vil ifølge Microsoft ikke skulle kobles til andet udstyr for at virke. Den amerikanske rumfartsorganisation NSASA arbejder allerede med brillerne og ventes i juli at kunne styre Mars-køretøjerne med en prototype af Hololens.

Hololens vil være klar inden for den »tidsramme«, som Windows 10 ventes at dække, altså typisk tre år, inden der kommer et nyt, opdateret styresystem.

Med den gratis opgradering af Windows afskriver Microsoft kun et mindre beløb i det store regnskab. Kun omkirng 500 millioner dollars af de godt 20 milliarder dollars, som Windows årligt indbringer Microsoft, kommer fra opgraderinger. Langt størstedelen af indtægterne skyldes, at PC-producenterne forinstallerer styresystemet.