Microsoft og Facebook lægger kæmpe kabel i Atlanterhavet

Microsoft og Facebook vil sammen med Spaniens svar på TDC lægge det hidtil kraftigste kabel mellem Europa og USA og dermed selv få kontrol med deres data.

Søkabler er ikke de store søpølser, som mange forventer. Der kan i dag strømme utrolige datamængder igennem de tynde kablers lysoptiske fiber, men kablerne skal forstærkes udvendigt for at forhindre, at f.eks. hajer gnaver i dem. Her ses franske teknikere, som i marts i år lagde et direkte kabel på 20.000 kilometer mellem Frankrig og Singapore i La Seyne-sur-Mer i det sydlige Frankrig. Arkivfoto: Boris Horvat, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BORIS HORVAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hidtil stærkeste forbindelse mellem Europa og USA er på vej, efter at de amerikanske IT-giganter Microsoft og Facebook sammen med Spaniens svar på TDC, Telefónica, er blevet enige om at lægge et 6.600 kilometer langt fiberkabel i Atlanterhavet.

Marea - det spanske ord for »tidevand« - bliver navnet på det store lysoptiske kabel, som vil gå fra North Virginia i USA til den baskiske hovedby, Bilbao, i Spanien. Det skal være klar til brug allerede i 2017 og er det seneste tegn på, hvordan de største amerikanske teknologiselskaber forsøger at få mere kontrol over deres data i lyset af Edward Snowdens afsløringer af massiv, amerikansk spionage og overvågning af både data- og teletrafikken verden over gennem den skandaleramte efterretningstjeneste NSA.

160 terabyte data i sekundet

Marea-kablet, som vil rumme otte fiberpar, vil kunne overføre omkring 160 terabyte data i sekundet, mange millioner gange hurtigere end en god internetforbindelse i et dansk hjem.

Konstruktionen af kablet begynder ifølge det spanske dagblad El País i august 2016, og når kablet er færdigt i oktober 2017, vil det give Microsoft og Facebook kontrollen over deres data. De vil da have egne datalinier, som de selv styrer. Kablet bliver en væsentlig del af de mange internetbaserede tjenester og netlagertjenester, som skyder frem i denne tid.

Både Microsoft, Facebook, Google og Amazon har tidligere investeret i store søkabler.

Microsoft og Facebook begrunder investeringerne med, at det nye kabel vil sænke omkostningerne og give hurtigere datatrafik, samtidig med at det har en større kapacitet, som skal kunne klare den eksplosion i datamængderne, som - navnlig på grund af den øgede streaming, hvor mange ser film og TV over internetforbindelsen - er en udfordring for både teleselskaber og internetleverandører.

Danmark ligger centralt - også for aflytning

Microsofts direktør for datacentre, Christian Belady, lægger vægt på, at man bevidst har valgt at lægge kablet på et andet sted. De fleste transatlantiske kabler går mellem New York og Nordeuropa. En af de store og vigtige forbindelser er TAT-14-kablet, som går mellem Blaabjerg på den jyske vestkyst og Manasquan i New Jersey på den amerikanske østkyst.

I 2014 kunne dagbladet Information dokumentere et tæt samarbejde mellem NSA og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), som angiveligt foretager de aflytninger af datatrafikken, som NSA skal bruge. Her er »landingspladserne« for søkablerne af væsentlig betydning, for - som en kilde siger til Berlingske - »man kan ikke bare kravle op i en mast og sætte to clips på - man skal have fat i knudepunktet«, når man vil aflytte datatrafikken.

Her ligger Danmark geografisk interessant, fordi også en stor del af den russiske datatrafik går via søkabler til Sverige og derfra under Øresund over Danmark.

Ikke enorme søpølser

Kablerne er ikke, som mange tror, enorme søpølser. Mange af de kabler, der ligger på dybt vand, har en diameter på blot 17 millimeter.

Hvad Marea-kablet koster, vil bagmændene ikke ud med, men eksperter anslår over for den amerikanske finansavis Wall Street Journal, at et søkabel af den størrelse normalt koster lidt over 200 millioner dollars eller 1,33 milliarder kroner at etablere. Det bliver Telefónica, der skal stå for driften af Marea-kablet, som er Microsofts tredje investering i et transatlantisk kabel.