Microsoft og EU nærmer sig aftale

Alle europæiske Windows-brugere skal have frit valg mellem flere Internet-programmer. Også nuværende Windows-brugere vil blive bedt om at beslutte, om de vil bruge Internet Explorer.

Microsoft tilbyder nu EU at give Windows-brugere frit valg mellem flere Internet-programmer for at undgå ny kæmpe bøde. Foto: Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft har imødekommet kritik fra EU-Kommissionen i et forsøg på at få afsluttet en årtier lang strid, som kan resultere i en ny kæmpe bøde, hvis ikke de to parter bliver enige.

EU-Kommissionen har nu bedt alle involverede i den seneste sag om inden 7. november at vurdere, om det nye tilbud fra IT-giganten er i orden. Microsoft skal give alle Windows-brugere mulighed for at vælge andre Internet-læsere end Internet Explorer som standard, når de starter deres PC første gang.

Skærm med frit valg

Efter at Microsoft bøjede sig for kravet om frit valg, står striden nu om, hvordan det vil fremgå over for brugeren, at han/hun skal vælge. Microsofts modstandere, som tæller blandt andre IBM, Nokia og Oracle, ønsker at sikre, at valget er »utvetydigt«.

Microsoft har foreslået, at europæiske brugere af Windows ser et skærmbillede, der giver muligheden for at hente andre Internet-programmer - som Firefox, Opera, Chrome eller Safari - på nettet eller aktivere Microsofts Internet Explorer som standard.

Kritikken går på, at brugeren derved skal have en Internet-forbindelse til rådighed for at kunne vælge.

Ifølge EU-Kommissionen vil nuværende Windows-brugere modtage en opdatering, som beder dem om at vælge mellem konkurrerende Internet-programmer.

Ønsker sag lukket

EUs konkurrencekommissær, hollænderen Neelie Kroes, har tidligere sagt, at hun ønsker Microsoft-sagen afsluttet, inden hendes embedsperiode udløber til nytår. Hun vil bruge den kommende måned til at drøfte Microsofts rettede forslag.

Hvis det accepteres, vil det gælde i fem år i de 27 EU-lande - heriblandt Danmark - samt Island, Norge og Liechtenstein.

Microsoft har tidligere betalt bøder for 1,68 milliarder euro (12,5 milliarder kroner) til EU for konkurrenceforvridende virksomhed.