Microsoft mister dansk topchef

Jens Moberg forlader IT-giganten for at stå for nyt netværk til elbiler. (Opdateret kl. 10.38)

En af de højest placerede danskere i verden, Jens Moberg, forlader Microsoft. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Kun få måneder efter at danskeren Jens Moberg overtog ansvaret for IT-giganten Microsofts forretninger i Rusland, Indien og Kina, forlader han Microsoft for at hellige sig elbilproduktion.

Jens Moberg bliver fra 2. februar administrerende direktør for Better Place Danmark, som netop har indgået en samarbejdsaftale med Danmarks største energiselskab DONG Energy via en aftale på 770 millioner kroner til at etablere et netværk til elbiler i Danmark.

Elbiler til danskerne

Jens Moberg var netop blevet udnævnt til at stå for Microsofts erhvervssatsning i Rusland, Indien og Kina men skifter nu spor og skal bygge det net op, som skal gøre det muligt for danskerne at købe elbiler i 2011.

Jens Moberg har gennem mange år deltaget i at udtænke fremtidsvisioner for Danmark ved brug af ny teknologi. Han har siddet med i flere tænketanke og arbejdsgrupper og er anerkendt for sin evne til at gøre visioner til virkelighed.

Danmark blev nummer to

Danmark blev i marts 2008 det andet land efter Israel, som indgik aftale med Better Place om at etablere et helt net af ladestandere, altså optankningssteder til elbiler. Renault-Nissan forventer i 2011 at begynde at sælge elbiler til danskerne, og den danske regering opfordrer danskerne til at skifte fra benzinbiler til biler, som ikke udleder drivhusgasser.

Ifølge Better Place kan Danmark nedbringe sit CO2-udslip med 17 procent ved at udskifte alle nuværend ebiler med elbiler. Som særlig tilskyndelse vil elbiler blive fritaget for skat.

Better Place forventer at udbygge i Australien, USA og Canada.

Tilbage til Danmark

Den 46-årige Jens Moberg har siden september 2005 haft ansvaret for Microsofts salg til de største, amerikanske virksomheder. Indtil da var han vicedirektør for Microsoft i Vesteuropa. Men sidst i oktober blev han udnævnt til at tage sig af Asien. Det skete med udgangspunkt fra Danmark, hvortil familien gerne ville vende tilbage efter de seneste tre år i USA, også selv om det nye job gav udsigt til 120-130 rejsedage om året.

Før han i 1995 kom til Microsoft, arbejdede Jens Moberg i ti år i IBM. Han er uddannet i markedsføring fra Handelshøjskolen i København. Fritiden bruges sammen med fruen og deres to drenge. Jens Moberg er til motorcykler og strategispil men ynder også at vandre, stå på ski, jogge og at spille tennis og golf.

Tilbage i Microsoft-toppen sidder nu kun den højtprofilerede dansker, IT-guruen Anders Hejlsberg.