Microsoft-milliarder til Nokia for mobilaftale

Den amerikanske IT-gigant betaler over fem milliarder kroner for at få Nokia til at bruge Windows Phone på sine telefoner.

Nokias topchef gennem fem måneder, Stephen Elop, får tilsyneladende et milliardtilskud fra Microsoft for sin aftale med den amerikanske IT-gigant. Arkivfoto: Gustau Nacarino, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udsigten til et solidt tilskud på henved en milliard dollars - 5,3 milliarder kroner - fra Microsoft har sandsynligvis skærpet mobilgiganten Nokias lyst til ægteskabet med den amerikanske IT-virksomhed.

Ifølge nyhedstjenesten Bloomberg planlægger Microsoft at betale Nokia over en milliard dollars som led i aftalen, der får Nokia til at skrotte sit eget styresystem Symbian og lægge Microsofts Windows Phone på alle dyrere telefoner.

Nokia skal omvendt betale Microsoft for hver Windows Phone-licens samt for retten til at udnytte forskellige Microsoft-patenterede funktioner.

Femårig aftale

Microsoft ventes at betale, længe før den første Nokia-telefon med Windows Phone ryger til salg sidst i 2011 eller i begyndelsen af 2012, og aftalen, der endnu ikke er underskrevet, vil løbe i mere end fem år.

Nokias og Microsofts tvangsægteskab blev annonceret af Nokias nye topchef, den tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop, for en lille måned siden. De to er begge hårdt presset på mobilmarkedet, hvor Apple og Google suser fremad, mens Microsofts Windows Phone efter seks måneder endnu kun har nogle få procents markedsandel.

»Dette giver Microsoft skala og tillader Nokia at skære ned på omkostningerne. Microsoft får det skub fremad på sin platfom, der følger med at købe en Nokia for omkring en milliard dollars,« siger analytiker Colin Gillis fra BGC Partners i New York til Bloomberg.

Forudser store nedskæringer i Nokia

Analytiker Sami Sarkamies fra Nordea forudser, at Nokia i 2011 og 2012 vil skære omkring tre milliarder euro af sit budget for research og udvikling af både telefoner og tjenester som følge af aftalen med Microsoft.

Ifølge Nokia-talskvinde Laurie Armstrong er kontrakten med Microsoft endnu ikke underskrevet.

Microsoft selv ønsker ikke at kommentere aftalen.