Microsoft-milliardær bag verdens største fly

Med et vingefang på 117 meter vil det store fly om to år bringe raketter og satellitter med op og skyde dem af i luften.

Paul Allen er medstifter af Microsoft og ejer i dag en række sportshold i USA.   Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN G. MABANGLO

Han ejer allerede en enorm yacht og arbejder på at kunne sende rumturister til vejrs. Nu er han også manden bag verdens største fly.

Den amerikanske milliardær og medstifter af IT-giganten Microsoft, den 64-årige Paul Allens Stratolaunch-fly blev torsdag i denne uge for første gang skubbet ud af hangaren i Mojave-ørkenen nordøst for storbyen Los Angeles i den amerikanske delstat Californien - seks år, efter at udviklingen af det blev sat i gang. Flyet har et vingespænd på 117 meter.

117 meter bredt er vingefanget på Stratolaunch, som har 28 hjul. Her er det rullet ud for første gang i Mojave-ørkenen i Californien. Arkivfoto: Stratolaunch/EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STRATOLAUNCH SYSTEMS CORP. / HAN.

Raketter og satellitter med i lasten

Stratolaunch, som har seks motorer og 28 hjul, er designet til at transportere satellitter til vejrs. Det kan bære både en raket og f.eks. en satellit, og når raketten med satellitten først affyres, mens Stratolaunch er i luften, er der mange brændselspenge at spare i forhold til at skyde herligheden til vejrs fra jordhøjde, skriver den britiske avis The Guardian.

De hidtil største fly er Howard Hughes' H-4 Hercules fra 1947 med et vingefang på 97,5 meter og det sovjetiskbyggede Antonov An-225-transportfly. Til sammenligning kan dobbeltdækkeren Airbus A380 »kun« mønstre et vingefang på 80 meter.

Der er i øjeblikket stor interesse for at få satellitter sendt op for at skabe bedre forbindelser på Jorden. Den europæiske rumforskningsorganisation ESA advarede for nylig om, at der lige nu flyver så meget rumskrot - både itusprængte og ikke-virksomme satellitter og andet - rundt i kredsløb, at de reelt udgør en fare for alt det nye udstyr, som sendes op. ESA opfordrede derfor til en fælles indsats for at få ryddet op i rummet.

Ingen rumpassagerer her

Stratolaunch-flyet kan bære en vægt på op til 250.000 kilo. De små satellitter vejer omkring 450 kilo. Meningen er, at flyet kan have op til tre raketter med om bord. Udviklingsomkostningerne var tidligere anslået til at være på 300 millioner dollars.

Nu skal Stratolaunch testes grundigt på alle områder, og først i 2019 ventes de første egentlige opsendelser af udstyr.

Her kommer det trillende ud af hangaren - verdens bredeste fly, Stratolaunch. Arkivfoto: Stratolaunch/EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STRATOLAUNCH SYSTEMS CORP. / HAN.

Paul Allen er ifølge det amerikanske magasin Forbes personligt god for en formue på 20,2 milliarder dollars. Han stiftede sammen med Bill Gates Microsoft i 1975 men stoppede efter otte år. Siden har han blandt andet brugt sin formue på sin interesse for sport ved at købe både basketball- og fodboldhold og støtte arbejdet med at redde verdens truede dyr.

Det er firmaet Scaled Composites, der har bygget Stratolaunch-flyet. Det ligner Scaled Composites' andet fly, der er designet til at fragte rumfærger til vejrs og sende dem af sted med passagerer - et projekt, som Paul Allen samarbejder med Virgin-gruppens Richard Branson om i selskabet Virgin Galactic. Stratolaunch er ikke bygget til at fragte passagerer ud i rummet.

Kæmpe yacht på besøg i København

Paul Allen ejer den 92 meter lange lystyacht Tatoosh, som for halvandet år siden blev anklaget for at have ødelagt næsten 1.300 kvadratmeter af det beskyttede koralrev ud for Cayman Islands i Det Karibiske Hav med sin ankerkæde. Milliardæren var dog ikke selv om bord, da det skete. Tatoosh er den 49.-største yacht i verden og har blandt andet to helikopterlandingspladser. Paul Allen ejer også den 127 meter lange lystyacht Octopus, som flere gange har været på besøg på Langelinie i København.

Paul Allen er nummer 42 på Forbes' liste over verdens rigeste.