Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Kunderne har ret til at få at vide, hvis myndighederne henvender sig til en virksomhed og kræver deres personlige oplysninger udleveret.
Den amerikanske softwaregigant Microsoft vil ikke finde sig i, at myndighederne stiller med dommerkendelser og samtidig giver besked om, at de personer, hvis oplysninger myndighederne kræver udleveret fra Microsoft, ikke må vide, at det sker. Derfor har Microsoft anlagt sag mod det amerikanske justitsministerium, der omvendt ikke mener, at Microsoft har ret til at sagsøge ministeriet på vegne af kunderne.
Mange tusinde må ikke få besked
Den højt profilerede retssag kører i Microsofts hjemby, Seattle, og det er ikke første gang, at de to parter er på kant med hinanden. Microsoft har tidligere nægtet at udlevere en brugers data fra sit datacenter i Irland med henvisning til, at det dér er de europæiske databeskyttelsesregler, der gælder. Den sag vandt Microsoft.
I det nye slagsmål mener Microsoft, at de gentagne dommerkendelser med tilhørende forbud mod at informere folk strider imod den amerikanske forfatning, der giver ret til beskyttelse af privatlivets fred og skal værne mod urimelig gennemsøgning og beslaglæggelse. Justitsministeriet siger derimod, at det er afgørende, at de mulige mistænkte ikke får besked om, at de overvåges, heriblandt i sager om børnepornografi eller terrorisme.
Da Microsoft anlagde sagen, havde selskabet på 18 måneder modtaget 5.600 krav fra myndighederne om at få udleveret folks data. Omkring halvdelen af kravene havde vedlagt ordren om, at folk ikke måtte informeres om det.
Microsoft: De ved det jo ikke selv
Dommer James Robart traf ingen afgørelse på stedet, da parterne mandag mødtes i retten. Han vil skriftligt meddele sin beslutning om, hvorvidt Microsoft overhovedet kan føre sagen på vegne af sine brugere.
Microsofts advokat, Stephen Rummage, understreger, at fordi Microsoft har fået forbud mod at fortælle brugerne om dommerkendelserne, kan folk ikke selv reagere og kræve deres rettigheder overholdt.
»Folk er nødt til at få besked, når myndighederne kommer og banker på døren - i dette tilfælde Microsofts dør,« sagde advokaten ifølge Seattle Times.
Microsoft mener også, at den amerikanske forfatning giver selskabet ret til at diskutere myndighedernes opførsel i forbindelse med mørklægningsordrerne. Dette, mener justitsministeriet, er en alt for bred betragtning.