Microsoft klarer sig bedre end ventet

Den nye topchefs første regnskab viser mindre fald i salg og overskud men også, at der var en særlig grund til, at han blev valgt til posten.

Microsofts nye topchef, Satya Nadella, gør klar til den store omstilling af verdens største softwarefirma. Foto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERT GALBRAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft er fortsat presset af det vigende PC-salg. Både salget og overskuddet i verdens største softwarefirma er faldet lidt i forhold til sidste år - men mindre end ventet.

Sådan er status på den nye topchef Satya Nadellas første regnskab, hvor overskuddet faldt til 5,66 milliarder dollars. Han blev udnævnt til Steve Ballmers afløser i februar efter at have været hos softwaregiganten siden 1992. Overskuddet er 6,5 procent lavere end for et år siden og kommer af et salg på 20,4 milliarder dollars i januar-marts.

Solid vækst på erhvervssalget

Satya Nadella blev netop valgt for at øge Microsofts satsning på det, der er uden for Windows-verdenen, hvorfra Microsoft hidtil har hentet en vigtig del af sin indtjening, men hvor privatkunder i dag foretrækker at bruge deres penge på smartphonetelefoner og tavle-PCer frem for traditionelle PCer med Windows installeret fra fabrikken.

Microsoft kan fremvise solid vækst på erhvervssalget af sin Office 365-software, altså kontorpakken med bl.a. tekstbehandlingsprogrammet Word og regnearket Excel, og af sine netprodukter. Netprodukter udgør under ti procent af Microsofts totale salg, men Office-pakken er den største bidragyder til fordoblingen af salget. Også salget af selve Windows til virksomheder er vokset med 19 procent.

Salget til privatkunder, som også indbefatter den nye Xbox One-spillekonsol samt Microsofts egne tavlecomputere under navnet Surface, steg med 12 procent trods nedgangen i PC-salget, som dog er mindre i år, end det var sidste år på samme tid. Fremgangen er overraskende men viser, at Microsofts kontorpakke stadig kan trække en støt indtægt. Senest er den lanceret til brug på Apples iPad-tavlecomputer.

Overtager Nokia

Netop i dag, 25. april, overtager Microsoft Nokias mobilforretning, der bliver en af de største ændringer i Microsofts historie.

»I de kommende måneder vil vi fortsætte med at have intenst fokus på to ting: klippefast effektuering og at vende virksomheden mod fremtiden,« siger Satya Nadella, som slog fast, at alle, der fortsat tror, at Microsoft bare er et lidende PC-selskab, tager fejl.