Microsoft klar med ny Windows 10-opdatering og bord-PC

Windows 10 vil fra foråret kunne skabe og arbejde med 3D-tegninger.

Surface Studio er en bord-PC fra Microsoft - den første af slagsen - som en direkte konkurrent til Apples iMac. Den kan blandt andet håndtere 3D-grafik og kan betjenes med en digital pen ud over mus og tastatur. Foto: Don Emmert, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DON EMMERT

Microsoft er klar med sin første, egen stationære PC og med en gratis opdatering til foråret af Windows 10-styresystemet, som kan oprette og redigere 3D-simuleringer, samt en opdateret udgave af Paint-tegneprogrammet - begge dele for at få mere gang i et marked, som svinder ind.

Surface Studio er en såkaldt alt-i-en-computer, hvor skærmen er koblet sammen med en lille boks med hukommelse og hestekræfter. Den 28 tommer store skærm - svarende til 71 centimeter i diameter - er blot 12,5 millimeter tyk og dermed den hidtil tyndeste, berøringsfølsomme LCD-skærm.

Prisen er dog helt oppe på 3.000 dollars eller 20.500 kroner og dermed ikke i det prisfokus, som de fleste købere har. Surface Studio kan lægges ned, så man kan tegne på den med en digital pen.

Opdateret Surface-PC

Der kommer også en ny Surface Book-bærbar computer, som får dobbelt så store grafikkræfter som den seneste Surface-PC fra Microsoft og loves at kunne klare 16 timer, før batteriet skal lades op. Skærmen er på 13,5 tommer, og grundprisen er 1.500 dollars.

Surface Book er den nyeste i Surface-serien af bærbare PCer. Den er udstyret med væsentligt flere hestekræfter end forgængerne. Foto: Lucas Jackson, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON.

Hvornår Surface Studio og Surface Book vil kunne købes i Danmark, ved Microsoft Danmark endnu ikke. Surface Studio sælges i USA fra 15. december.

PC-salget er igennem længere tid gået tilbage kvartal for kvartal. Microsoft har dog haft en vis succes med sine Surface-PCer, der kombinerer en bærbar PC med en tavle-PC men også ligger i den dyre ende af prisskalaen.

De nye lanceringer skal gå i kødet på konkurrenten Apples kernebrugere.

»Vi er virksomheden, som står for dem, der bygger op, producerer og skaber,« sagde Microsoft-topchef Satya Nadella ved præsentationen.

Apple ventes torsdag af offentliggøre nye Mac-PCer.

Vægt på 3D-funktioner

Opdateringen til Windows 10, som har fået navnet »Creators Edition«, vil komme i foråret 2017 og bliver gratis for de omkring 400 millioner, der i dag bruger Windows 10. Opdateringen skal så gerne gå mere smertefrit igennem end den seneste, store Windows 10-opdatering, som kom tidligere i år og lammede masser af PCer, der måtte have Windows 10 geninstalleret forfra. Ifølge netanalysefirmaet Statcounter lå der i oktober Windows 10 på 36 procent af alle PCer i Danmark, der går på nettet.

Blandt nye funktioner er en ikonlinie, som viser ens nærmeste venner og bekendte, og som samler chat, e-mails og anden kommunikation på ét sted. Man vil også kunne modtage SMS-beskeder på sin PC, hvis den er koblet til en Android-telefon, og så vil man kunne oprette spilturneringer med andre brugere af Windows 10 og Microsofts spillekonsol, Xbox.

Med Windows 10-opdateringen til foråret samles al kommunikation med familie, venner og bekendte ét sted på skærmen. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere

Med det nye 3D Paint-program viste Microsoft ved præsentationen onsdag aften, at man med en digital pen kan tegne som normalt i to dimensioner, hvorpå softwaren selv skaber dybden. Man kan også lægge fotografier ind i sit design, ligesom der kan laves animationer, hvor ting eller figurer bevæger sig. De kan efterfølgende lægges ind i Microsofts præsentationsprogram, PowerPoint. Microsoft arbejder på en særlig smartphoneapp, så man ved at bevæge telefonen rundt om en ting i den virkelige verden kan skabe en 3D-model af den og dermed kunne dreje billedet 360 grader rundt på skærmen.

Paint 3D hedder det nye tegneprogram i forårets Windows 10-opdatering. Heri vil man kunne oprette 3D-grafik, som siden kan vises i f.eks. PowerPoint. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere

Netop den virtuelle virkelighed (på engelsk »virtual reality«, forkortet VR) er et af det helt hotte emner her op til jul. Microsoft lod forstå, at elektronikproducenterne Acer, Asus, Dell, HP og Lenovo alle vil lave VR-briller, der fungerer sammen med Windows 10, så man kan træde ind i den virtuelle verden med dem på. De billigste vil blot koste 299 dollars eller 2.000 kroner og dermed være væsentligt billigere end både Oculus Rift og HTC Vive, som allerede er på markedet.