Microsoft klar med ny Surface Pro og Windows 10 til mobiltelefoner

6. oktober løfter softwaregiganten sløret for efterårets store satsning op til den vigtige julehandel.

Microsofts tavle-PC, Surface Pro 3 med aftageligt tastatur og digital pen, kom sidste år og er blevet en god succes. Nu er en ny model på vej sammen med nye Lumia-telefoner med Windows 10. Arkivfoto: Stan Honda, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STAN HONDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny Surface Pro 4-tavlecomputer og nye Lumia-telefoner med det nye Windows 10-styresystem vil blive præsenteret, når Microsoft 6. oktober holder sin store efterårslancering.

Det er i alle tilfælde forventningerne, efter at den amerikanske softwaregigant - verdens største - nu har offentliggjort datoen for sin præsentation.

Windows 10 blev lanceret 29. juli som afløser for det udskældte Windows 8 og er Microsofts første styresystem, der virker på tværs af alt udstyr: PCer, tavlecomputere, telefoner og senere også Microsofts egen spillekonsol, Xbox.

Har ventet for at få opmærksomhed

Microsoft har holdt sine nyheder tilbage for ikke at drukne i mængden i først Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA i Berlin, i begyndelsen af september og siden Apples præsentation i sidste uge af opdaterede telefoner og den hidtil største iPad-tavle-PC.

6. oktober kommer så den nye Surface Pro 4. De seneste Surface-tavlecomputere er blevet en succes for Microsoft, som kom rigtigt dårligt fra start med de første modeller. Surface-modellerne koster en del - fra 5.500 kroner og opefter - men er til gengæld fuldblods-Windows-computere, som man kan hægte et magnetisk tastatur på og desuden bruge digital pen til. Surface Pro 3-modellen med 12-tommerskærm har desuden en størrelse, så den faktisk kan erstatte en almindelig, bærbar PC.

Også i Danmark sælger den godt. I april-juni var 5,7 procent af alle solgte tavle-PCer og 2-i-1-PCer, hvor skærmen kan tages af og bruges separat, Surface-modeller fra Microsoft, viser tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt. Det er mere end en fordobling af markedsandelen tre måneder tidligere.

Hvordan den nye Surface Pro 4 vil adskille sig fra forgængeren, står tilbage at se. Der har været talt om en skærm på 14 tommer og om en tyndere og lettere udgave, måske med fingeraftrykslæser, som man kender det fra mobiltelefonverdenen.

Første Lumia-telefoner med Windows 10

To nye Windows-telefoner er også på vej - Lumia 950 og 950 XL på henholdsvis 5,2 og 5,7 tommer. Det er Microsofts første telefoner med Windows 10 til mobiltelefoner. Microsoft købte sidste år finske Nokias mobilproduktion, og Nokia stod netop for 90 procent af alle producerede Windows-telefoner i verden. Det går dog langtfra godt med mobilsalget for Microsoft, som også valgte at nedskrive værdien af Nokia-købet med stort set samme beløb, som Microsoft betalte for mobilproduktionen.

Microsoft ser dog mobiltelefonerne som en vigtig brik i at få Windows 10 gjort mere udbredt og brugt, især fordi det nu er første gang, at samme styresystem virker på tværs af alt udstyr.

5,4 procent af alle viste internetsider på verdensplan ses på Windows 10-udstyr, viser tal fra analysefirmaet Statcounter. I Danmark er det hele 10,69 procent, der bruger Windows 10, selv om der kun er gået halvanden måned, siden Microsoft gjorde den gratis opdatering fra Windows 7 og 8 tilgængelig. Til sammenligning ses 35,81 procent af alle netsider af danskere med Windows 7 og 16,4 procent med Windows 8.1.