Microsoft klager til EU over Google

For første gang har den amerikanske IT-gigant anlagt en konkurrencesag. Ærkerivalen Google beskyldes for at dominere søgemarkedet.

Microsofts juridiske direktør, Brad Smith, har indleveret IT-gigantens første konkurrenceklage til EU. Arkivfoto: Dominique Faget, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hævnen er sød, vil nogen mene, efter at den amerikanske IT-gigant Microsoft for første gang nogen sinde har klaget til myndighederne i en konkurrencesag.

EU-Kommissionen har modtaget en klage fra Microsoft, som hævder, at ærkerivalen Google systematisk udnytter sin dominerende stilling på markedet for internetsøgninger.

Microsoft har selv været i skudlinien i både Europa og USA, og EU idømte Microsoft en historisk stor milliardbøde for konkurrenceforvridende virksomhed, fordi Microsoft udnyttede styresystemet Windows' store udbredelse til at få sikre andre af sine programmer dominans. Google har gentagne gange støttet Microsofts konkurrenter i deres klagesager.

Microsoft: Unfair konkurrence

Nu kommer Microsoft så med sin egen første klage over unfair konkurrence. Google kontrollerer mere end 90 procent af annoncemarkedet ved internetsøgninger i Europa og ligger dermed lysår foran Microsofts søgemaskine Bing, som kæmper for at vinde fodfæste.

EU er allerede i færd med at undersøge Google efter klager fra tre mindre firmaer, et af dem i øvrigt ejet af Microsoft.

Google har blot meddelt, at søgegiganten ikke er særligt bekymret over klagen.

»Vi er ikke overrasket over, at Microsoft har gjort dette, eftersom et af deres underselskaber var blandt de oprindelige klagere,« siger en Google-talsmand til nyhedsbureauet Reuters og understreger, at Google imødeser at forklare sig over for EU-Kommissionen.

Bekymrende situation

Microsofts juridiske direktør, Brad Smith, mener, at det nu var på tide at skride til handling.

»I USA er situationen bekymrende, den er værre i Europa,« konstaterer han.

Google har på rekordtid sat sig på alle væsentlige dele af Internet takket være nytænkende og frem for alt gratis tjenester, som har vundet enorm udbredelse. Internetgiganten har formået at tænke alle sine enkeltskud sammen og har dermed effektivt udmanøvreret mange konkurrenter i en grad, der nu får konkurrencemyndighederne i både Europa og USA op på mærkerne.

Microsoft har selv mærket, hvad det betyder at være dominerende. I dag anvender skønsmæssigt 90 procent af alle personlige computere Windows som styresystem, og Microsofts kontorpakke, Office, ligger på flertallet af PCerne. Men hvor Googles stil har været meget åben, har Microsofts systemer og programmer været lukket land for alle uden for koncernen. Da markedsandelene efterhånden nåede niveauer, der svarede til valgdeltagelsen i det kommunistiske Østeuropa, gik en række konkurrencesager i gang, som efterhånden tvang Microsoft til at søge mod fælles standarder.

Diskussionen består dog fortsat, om Microsoft reelt har givet heelt slip.