Microsoft har også samlet data om trådløse netværk

Det er ikke kun Google og Apple, der har scannet Wi-Fi netværk. Microsoft har også samlet en gigantisk database, der er frit tilgængelig.

Foto: ANDREW GOMBERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I denne uge kom det frem at Google har samlet oplysninger om klienter i trådløse netværk med sine Street View-biler. Det er allerede en kendt sag at Google har registreret trådløse netværk og i nogle tilfælde også opfanget trafik fra ukrypterede netværk – men nu viser det sig, at Google har samlet oplysninger om millioner af computere, mobiltelefoner og andre enheder, der har været koblet til de pågældende netværk.

Men Google er ikke de eneste, der har scannet trådløse netværk. Ifølge CNET har Microsoft også samlet lokationsdata om millioner af bærbare computere, mobiltelefoner og andre Wi-Fi enheder med sine egne Street View-biler. Det er blevet til en gigantisk database, der nu er frit tilgængelig gennem Live.com. Det skriver Comon.dk.

Her kan man se den nøjagtige adresse for Android-telefoner, Apple-enheder og andet Wi-Fi udstyr – og i nogle tilfælde kan man endda se, i hvilken ende af bygningen den enkelte enhed befinder sig.

Google og Skyhook Wireless har lignende databaser, men her er der kun begrænset offentlig adgang til de indsamlede data. Det ser ud til at Microsoft ikke har disse begrænsninger.

Microsoft har afvist at kommentere CNETs oplysninger, men det ser ud til at der er indsamlet data om trådløse netværk verden over – altså ikke kun i USA.

Det er ikke kun Street View-biler, der har sendt Wi-Fi data til Microsoft. Softwarefirmaet har også samlet lokationsdata direkte fra Windows Mobile telefoner – ligesom Apple har gjort med iPhone. Telefonen sender sin præcise position sammen med oplysninger om trådløse netværk i nærheden – disse data kan så bruges til positionsbestemmelse uden GPS.

De almindelige iPhone- og Windows Mobile-brugere hjælper altså Apple og Microsoft med at kortlægge verdens trådløse netværk – uden at være klar over det.