Microsoft gør Office gratis på Android

Word, Excel og Powerpoint kan nu uden betaling bruges på tavle-PCer med Android, hvor Microsoft håber at få godt fodfæste.

Nu er Word (billedet), Excel og Powerpoint klar til tavle-PCer med Android, og Microsoft har gjort det gratis at anvende dem. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere

Microsofts populære kontorpakke Office med tekstbehandlingsprogrammet Word, regnearket Excel og præsentationsprogrammet Powerpoint bliver nu gratis for alle med en tavle-PC med det konkurrerende styresystem Android.

Dermed forsøger Microsoft at mase sig ind på endnu flere af konkurrenternes hjemmebaner, og samtidig bliver postprogrammet outlook nu frigivet til brug på Apples iPhone-telefoner og iPad-tavle-PCer, så det bl.a. bliver lettere at koble beskeder sammen med kalenderen og at arbejde med vedhæftede filer.

Indtog hos konkurrenterne

Det meddelte Microsoft torsdag morgen som seneste led i topchef Satya Nadellas store omstilling af verdens største softwareproducent fra den traditionelle PC- og computerverden til de mange mobile platforme, som efterhånden har gjort livet surt for PC-producenterne.

I marts frigav Satya Nadella, der i januar 2014 overtog ledelsen af Microsoft efter Steve Ballmer, at iPad-brugere kunne anvende en ny udgave af Office beregnet til berøringsfølsomme skærme ganske gratis. Da var den tilsvarende Windows-udgave ikke klar endnu.

Nu fortsætter Microsoft sit indtog hos konkurrenterne, denne gang med fokus på Android-verdenen. Googles styresystem har på rekordtid sat sig solidt på markedet for mobilt udstyr. Over 83 procent af alle smartphonetelefoner blev i juli-september 2014 - hvilket er de nyeste tal - leveret med Android fra fabrikkerne.

Microsoft har i tre måneder haft Office-pakken til Android ude til test, men nu meldes den klar og kan hentes fra Google Play-netbutikken.

Office til iPad har været en stor succes og er, ifølge Microsoft, blevet hentet 80 millioner gange siden marts.

Windows-udgave på vej med Windows 10

En Windows-udgave til berøringsfølsomme skærme kommer senere i år, hvor Microsoft frigiver det nye Windows 10-styresystem, som for første gang nogen sinde vil kunne bruges i samme udgave på både PCer, tavle-PCer og mobiltelefoner.

Office-pakken er fortsat en af Microsofts vigtigste indtægtskilder. De nye gratis udgaver kan mange ting, som dækker de flestes grundbehov, men vil man have det fulde udbytte, håber Microsoft selvsagt, at brugerne vil købe licens til den fulde Office 365-pakke. Microsoft ændrede for et par år siden praksis. Nu køber man ikke en engangslicens til Office-pakken. I stedet betaler man et årligt abonnement, som samtidig inkluderer en vis mængde lagerplads på Microsofts netlagertjeneste OneDrive.

En testudgave af Outlook-applikationen til Android er også klar nu.