Microsoft gør klar til det digitale årti

Windows Vista bliver det centrale omdrejningspunkt, når hjemmene nu for alvor bliver digitale, så folk kan bruge deres musik, film og billeder overalt, spåede Microsoft-stifter Bill Gates, da han åbnede verdens største messe for forbrugerelektronik.

Foto: Lee Celiano Fold sammen
Læs mere
Microsofts nye styresystem, Windows Vista, skal sætte sig på hele hjemmets underholdning, når det får premiere blandt forbrugerne senere denne måned.

Bill Gates, medgrundlægger af verdens største softwareselskab, tror, at Windows Vista vil være den altafgørende indmad i masser af ny teknologi, som vil spække hjemmene, og det vil være gennem Vista, at alt det elektroniske udstyr bliver koblet sammen. Ved sin før-åbningstale på verdens største messe for forbrugerelektronik, Consumer Electronics Show (CES), fremviste han en hatteæskeformet computer til stuen og en videospillemaskine, som kan vise internet-TV for at understrege, at nu rykker teknologien for alvor - og den skaber forbindelser på kryds og tværs.

»Det digitale kommer nu,« sagde Bill Gates foran godt 5.000 tilhørere og fremhævede, hvordan Windows Vista vil være det centrale omdrejningspunkt for at koble udstyr og mennesker sammen.

»De unge bruger nu mere tid ved deres Windows-PC end med at se fjernsyn. Folk ønsker at kunne bruge indholdet på tværs af mange teknologiske platforme,« sagde han.

Hatteæske
Japanske Sony har udviklet den hatteæskelignende computer med Windows Vista Mediecenter, men også andre store PC-fabrikanter som Hewlett-Packard og Toshiba udvikler konstant nye typer PCer for at udnytte det nye Windows Vista. »Windows' styrke har altid været det økosystem, som har omgivet det,« understregede Bill Gates, mens han fremviste de nye computere.

Microsofts egen spillemaskine, Xbox 360, vil fremover også blive den boks, hvorigennem internet-TV (IPTV) i høj kvalitet vil kunne ses. Sidst på året begynder Microsoft-partnere i USA at levere TV-tilbud til Xbox 360-ejere.

Alle de store elektronikproducenter har sat sig som mål at erobre hjemmet efter den hidtidige - og store - succes på PC-området. For netop forbrugerelektronik og spil ventes at bringe nye salgsrekorder med sig, hvilket allerede kan aflæses på salget af de stadig større TV-skærme.

Bill Gates fortalte også om Windows Home Server, som kommer senere i år. Med den kan de digitale hjem samle musik, billeder, video m.m. et centralt sted og tilgå det også uden for hjemmets vægge. Windows Home Server, som er udviklet sammen med Hewlett-Packard, vil kunne rumme mere end en terabyte data.

Snart på gaden
Microsofts Windows Vista lanceres 30. januar. Det nye styresystem, som skal afløse de tidligere udgaver af Windows, har fået en grafisk opstramning og et væsentligt løft på sikkerhedsområdet. Det anslåes, at forskellige udgaver af Windows i dag ligger på nær ved 90 procent af verdens PCer. Windows og kontorpakken Office, som også kommer i en ny version, er Microsofts guldæg. Xbox 360 har solgt i 10,4 millioner eksemplarer siden november 2005.