Microsoft giver plads til aktionærrebel

Presset på softwaregigantens gamle garde stiger, og nu får en aktivistisk aktionær plads i bestyrelsen.

Kritikken af Microsofts topchef Steve Ballmer har været hård. Nu træder han til side og lukker en af kritikkerne ind i bestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIMIHIRO HOSHINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De tvivler på strategien og er generelt ikke særligt imponerede over topchefen. Og med en aktiepost på knap én procent - med en børsværdi på over 11 milliarder kroner - vil folkene bag hedgefonden ValueAct Capital Management se forandringer i Microsoft nu. Derfor har de længe presset på for en plads i bestyrelsen, og fredag aften gav Microsoft efter for presset.

Mason Morfit fra ValueAct bliver tilbudt et sæde i bestyrelsen efter generalforsamlingen i november, og Microsoft tilbyder ham også regelmæssige møder med udvalgte chefer, så han får lejlighed til at diskutere »en række væsentlige emner« med ledelsen, skriver Reuters.

Så vil det vise sig, om han også får held til at påvirke Ballmer og nok især chairman Bill Gates - til sammen ejer de ni procent af aktierne - til at finde et andet fokus. ValueAct har også krævet større udbytter samt aktietilbagekøb for at styrke aktiekursen.

Kritikken af Microsoft og Steve Ballmer har ulmet længe blandt investorer, der er uimponerede over strategiskiftet henimod hardware og netservices frem for at holde sig til software, som selskabet stadig henter langt størstedelen af sin indtjening på. Succesen på mobilmarkedet er mildest talt begrænset, idet man har satset ret ensidigt på dinosauruen Nokia, og inden for tablets halter Microsoft også voldsomt i forhold til især Apple og Samsung.

Det er blot en uge siden, at Steve Ballmer bekendtgjorde, at han træder tilbage som topchef inden for et år, og han understregede i den forbindelse, at kritikken fra blandt andre ValueAct ikke havde indflydelse på den beslutning. I hans 13 år ved magten har Microsoft-aktien mistet omtrent en tredjedel af sin værdi. Meddelelsen om hans kommende afgang fik aktien til at stige fra 32 til 35 dollar. Fredag lukkede den i kurs 33,40.