Microsoft gemmer nye toptelefoner

Der kom ingen ny Lumia-toptelefon på verdens største mobilmesse i Barcelona. Til gengæld lægger Microsoft masser af andre ting i mobilpakken, mens konkurrenterne klør på med nyt topgrej.

Den tidligere topchef for Nokia, nu topchef for Microsoft Mobile, Stephen Elop præsenterede på Mobile World Congress de to nye Lumia-telefoner med Windows men havde ikke en ny topmodel i lommen. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer ingen ny toptelefon fra Microsoft og Nokia foreløbig. Det er i stedet de lidt billigere Lumia-modeller, som den amerikanske softwaregigant satser på, mens nye flagskibe øjensynligt må vente, indtil Microsoft formodentlig til efteråret er klar med sit nye Windows 10-styresystem til både mobiltelefoner, tavle-PCer og almindelige PCer.

Lanceringen af Lumia 640 og Lumia 640 XL på Mobile World Congress, verdens største mobilmesse i Barcelona i det nordøstlige Spanien, mandag, skuffede derfor mange. På messen står de øvrige mobilproducenter i kø for at overtrumfe hinanden med nye topmodeller, bortset fra Apple, som slet ikke deltager.

Office 365, gratis Skype-opkald og en terabyte plads med i pakken

Microsoft købte i 2014 finske Nokias mobilproduktion med Lumia-telefonerne i spidsen. Nokia har hidtil stået for omkring 90 procent af produktionen af mobiltelefoner med Microsofts Windows-styresystem på, men Windows udgør endnu blot tre-fire procent af det globale mobilmarked. Det håber Microsoft at ændre på, når Windows 10 kommer på banen. Det bliver første gang, at samme styresystem vil fungere på tværs af alt udstyr.

De to nye Lumia-telefoner kommer til Danmark i slutningen af april. Lumia 640 med en skærm på fem tommer vil koste 1.300 kroner, Lumia 640 XL med en skærm på 5,7 tommer 1.900 kroner.

Stadig flere mobilproducenter prøver at klemme sig ind i mellemprislejet, som har fået bemærkelsesværdigt godt fat i mobilkøberne. Mange af de billigere telefoner kan nemlig det meste af, hvad topmodellerne til 5.000 kroner og opefter også kan. De har blot ikke helt så mange hestekræfter, men selv kameraerne - som i voksende omfang får afgørende betydning for valget af telefon - bliver hele tiden bedre, selv om de stadig ikke kan måle sig med topmodellerne.

Microsoft prøver til gengæld at bruge sine mobiltelefoner som spydspids for en række andre Microsoft-produkter. Nu følger et års gratis abonnement på kontorpakken Office 365 til både mobiltelefon og PC med, når man køber en ny Lumia-telefon. Man får også en terabyte lagerplads på netlagertjenesten Onedrive og 60 minutters gratis telefoni til almindelige telefoner fra internettelefoniprogrammet Skype, som Microsoft købte for 8,5 milliarder dollars i 2011.

Konkurrenter fortsætter presset

I mellemtiden kører Microsofts konkurrenter hårdt på for at æde større markedsandele. Og de fortsætter med de store skærme, som efterhånden nærmer sig de mindste tavle-PCer i størrelse og kræver store bukselommer.

Samsung, som er verdens største mobilproducent, fremviste søndag to nye topmodeller, Galaxy S6 og Galaxy S6 Edge. Begge har en større skærm end Apples iPhone 6, som kom i efteråret og har solgt rigtigt godt. Skærmene og kamerafunktionerne er også ifølge Samsung bedre. De er udstyret med en ny Samsung-processor, fingeraftrykslæser og kamera med en opløssning på 16 megapixler. Snart kommer også Samsungs egen mobilbetalingsløsning, Samsung Pay, dog endnu kun i USA og Sydkorea, som er i stand til at bruge de almindelige magnetkortlæsere, så butikker ikke skal skifte udstyr for at kunne tage imod pengene fra mobiltelefonen. Samsung har dog endnu ikke sat pris på de nye toptelefoner.

Danmarks næststørste mobilselskab, Telenor, åbner i løbet af tirsdag for forudbestillinger på HTCs nye toptelefon, One M9, som kommer til salg 31. marts til en pris på 6.000 kroner.