Microsoft går i mobil-offensiv

Windows Phone 7 kommer til jul på mobiltelefoner i et helt nyt design. Det skal skaffe IT-giganten tabte markedsandele tilbage.

Windows Mobile 7 er helt redesignet i forhold til den klodsede tidligere version. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERT GEA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Betjeningen af mobiltelefonerne ændrer sig markant, i takt med at alle de store kommer med nydesignede versioner af brugerfladen.

Microsoft, der er verdens største softwareproducent, rykker ud med Windows Phone 7, som kommer til jul. Det bliver afløseren for Windows Mobile, der i betjening har mindet mest muligt om Windows, som den kendes fra computeren.

Markedsandele går tilbage

Windows Phone 7 skal skaffe Microsoft en større markedsandel på mobilmarkedet. Sidste år var blot 8,8 procent af de avancerede mobiltelefoner, der blev solgt verden over, med Windows Mobile som styresystem - ifølge analysefirmaet Canalys et fald fra 13,9 procent året før. Windows Mobile kom i version 6.5 i oktober, uden at analytikerne jublede. De så ikke Windows Mobile 6.5 som stærkt nok rustet i kampen mod konkurrenterne.

Navnlig Apples iPhone-telefon og Internet-giganten Googles Android-styresystem med mange effekter vinder kundernes hjerter og pengepunge.

Automatisk opdatering på forsidenWindows Phone 7 arbejder med en forside med store knapper, som automatisk opdateres med oplysninger om indkomne beskeder, opkald m.m. Derudover er der adgang til f.eks. kalender og fotogalleri, og man kan fæstne særlige kontaktpersoner til forsiden, så man får besked, når de f.eks. opdaterer deres Facebook-profil. Der er også adgang til Xbox Live-spil, ligesom funktionerne fra Microsofts musikafspiller Zune er en del af styresystemet.

Store mobilproducenter som HTC, Samsung og Motorola har alle telefoner med Windows men sender flere Android-telefoner på markedet nu. Android er gratis for telefonproducenterne, hvorimod Microsoft tager en afgift, som det kendes fra PC-verdenen.

Ingen planer om opkøb

Microsofts topchef, Steve Ballmer, afviste på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, at han har planer om at købe en mobilproducent eller at ændre på licensbetingelserne.

»Vi planlægger at holde fast på den model, som vi har nu,« sagde han.